eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A közérdekű adat kikérése is lehet visszaélés

A közérdekű adat kikérése is lehet visszaélés

A közérdekű adat kikérése is lehet visszaélés az alkotmányos alapjoggal – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az információszabadság egyre érzékenyebb terület - mondta a műsorban a hatóság elnöke.

„A hatósághoz érkező beadványok 20 százaléka az információszabadság területét érinti, és a vizsgált ügyeink több mint felénél állapítunk meg jogellenességet.

A 2016-os évünknél azt állapítottuk meg, hogy a 2015-ös évhez képest csökkent az adatvédelmi jogsértések aránya, míg az információszabadságnál éppen az ellenkezője tapasztalható”

- közölte a hatóság elnöke.

Péterfalvi Attila szerint a közérdekű adatok kikérésének eddigi gyakorlatát ismerve felvetődik a kérdés, hogy lehet-e alapjogot visszaélésszerűen gyakorolni.

„Akkor is alkotmányos jogot gyakorlok, ha naponta száz közérdekű kérdést teszek fel egy kis adatkezelőhöz, akinek ez az össze energiáját elviszi” - említette példaként.

A közérdekű adat kikérése is lehet visszaélés

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint tehát kétségtelen, hogy

a kérdezés állampolgári jogával is vissza lehet élni.

Az már viszont egy másik nehéz kérdés, hogy ezt miként lehet szankcionálni – tette hozzá Péterfalvi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×