INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

dinnye

export

fogyasztás

termelés

Ingyenes kóstolókkal népszerűsítik a dinnyét

Ingyenes kóstolókkal népszerűsítik a dinnyét

InfoRádió / MTI

Jó dinnyeszezon várható, a termés mennyiségét és minőségét tekintve is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön. Az export növelése érdekében megalakult a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

Czerván György, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az agrártárca által, hét áruházlánc közreműködésével szervezett promóciós kampány nyitó rendezvényén közölte: a magyarországi görögdinnye termés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható. Görögdinnyét Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek.

A magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm.

Exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba. A legtöbb görögdinnye Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem, ez a két termőtáj adja a magyarországi görögdinnye-termelés mintegy 70 százalékát.

A dinnyetermelők a hektáronkénti 70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás mellett 2015-től hektáronként további 86 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak. Így kívánják segíteni az ágazatban dolgozók munkáját, a termesztés fejlesztését, a piaci esélyek javítását - ismertette Czerván György.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint

a piaci lehetőségek figyelembevételével a magyar görögdinnye kivitele tovább növelhető.

Elmondta, hogy az exportot belátható időn belül mintegy 20 százalékkal szeretnék növelni. Ezt a tervet támogatja az is, hogy megalakult a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

Pócs János (Fidesz) országgyűlési képviselő a hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében azt sérelmezte, hogy a Tesco áruházakban a többi áruházláncnál olcsóbban - kilónként 99 forintért - árulják a magyar görögdinnyét. Ezt megerősítette több, más áruházláncoktól jelenlévő szakember is. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy hektáron a jó minőségű görögdinnye előállítása mintegy 2 millió forintjába kerül a termelőknek. Ez alapján reális az áruházláncok többségében a kilónkénti 140-160 forintos ár - tette hozzá.

A magyar görögdinnye fogyasztásösztönző kampánya július 6-tól augusztus 20-ig tart majd - mondta Daróczi László, az AMC ügyvezető igazgatója

Ez a promóció nemcsak az áruházláncokban zajlik majd, hanem például ifjúsági táborokban, sőt a vizes vébén, a Margitszigeten is lesz görögdinnye-kóstoltatás.

A mostani nyári gyümölcs-promócióra az AMC mintegy 20 millió forintot költ - közölte az AMC ügyvezető igazgatója.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018