INFORÁDIÓ 
2019. október 16. szerda
Gál

oktatás

diploma

abszolutórium

Húszezer egyetemi hallgató bukhatja a diplomáját

Húszezer egyetemi hallgató bukhatja a diplomáját

InfoRádió

Ha diplomát szeretnének azok a hallgatók, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de a mai napig nem végeztek, sietniük kell.

A felsőoktatási államtitkárság egy rendeletmódosítással 2018 szeptember 1-jéig adott haladékot azoknak, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, de máig nem tették le a záróvizsgát. A döntés 2015-ben született, akkor 2016 szeptember 1-jéig volt lehetőség arra, hogy az abszolutóriumot megszerezzék az érintettek, és az elmúlt két évben ez 6400 hallgatónak sikerült is - írja az Eduline.

Jelenleg több mint 20 ezren vannak azok, akiknek az abszolutóriumuk már megvan, ám a záróvizsgát nem sikerült abszolválniuk.

Ennek a 20 ezer embernek feltehetően csak a töredéke fogja kihasználni a rendelkezésére álló több mint egy évet, hiszen többségük valójában már felhagyott a tanulmányaival. Az a 6400 volt hallgató, aki az államtitkárság döntése óta abszolutóriumot szerzett, valószínűleg komolyan gondolja a diplomaszerzést, és tesz is majd érte.

Az Oktatási Hivatal szerint a módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, ám döntő többségükben már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat.

A most főiskolára/egyetemre járóknak az abszolutórium megszerzése után két évük van arra, hogy megszerezzék a diplomát. Korábban azonban nem jelöltek meg ilyen határidőt, ezért egy sor hallgató egyszerűen beragadhatott a képzésben. 

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018