eur:
394.56
usd:
369.66
bux:
65767.94
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Húszezer egyetemi hallgató bukhatja a diplomáját

Húszezer egyetemi hallgató bukhatja a diplomáját

Ha diplomát szeretnének azok a hallgatók, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de a mai napig nem végeztek, sietniük kell.

A felsőoktatási államtitkárság egy rendeletmódosítással 2018 szeptember 1-jéig adott haladékot azoknak, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, de máig nem tették le a záróvizsgát. A döntés 2015-ben született, akkor 2016 szeptember 1-jéig volt lehetőség arra, hogy az abszolutóriumot megszerezzék az érintettek, és az elmúlt két évben ez 6400 hallgatónak sikerült is - írja az Eduline.

Jelenleg több mint 20 ezren vannak azok, akiknek az abszolutóriumuk már megvan, ám a záróvizsgát nem sikerült abszolválniuk.

Ennek a 20 ezer embernek feltehetően csak a töredéke fogja kihasználni a rendelkezésére álló több mint egy évet, hiszen többségük valójában már felhagyott a tanulmányaival. Az a 6400 volt hallgató, aki az államtitkárság döntése óta abszolutóriumot szerzett, valószínűleg komolyan gondolja a diplomaszerzést, és tesz is majd érte.

Az Oktatási Hivatal szerint a módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, ám döntő többségükben már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat.

A most főiskolára/egyetemre járóknak az abszolutórium megszerzése után két évük van arra, hogy megszerezzék a diplomát. Korábban azonban nem jelöltek meg ilyen határidőt, ezért egy sor hallgató egyszerűen beragadhatott a képzésben. 

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×