INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

kúria

bíróság

darák péter

paragrafus

Egy éven belül lezárulnak az ügyek a Kúrián

Egy éven belül lezárulnak az ügyek a Kúrián

Infostart / InfoRádió

A Kúria elnöke szerint nincs hatásköre, amely lehetővé tenné, hogy vizsgálatot indítson azért, mert több mint száz bíró, igazságügyi dolgozó kapott úgynevezett érzékenyítő képzést civil szervezetekről. Darák Péter az első félévről és a hamarosan életbe lépő új büntetőeljárási törvényről is beszélt.

Általában egy éven belül befejeződnek a Kúria elé kerülő ügyek - mondta az elmúlt félévet értékelve a testület elnöke. Darák Péter arról is szólt, hogy a büntető szakágban átlagosan hat hónapon belül ítélet születik.

A legtöbb ügy, 1786 a polgári kollégiumhoz érkezett,

a második helyen a büntetőkollégium áll 927 új üggyel, de jelentős a közigazgatási és munkaügyi szakághoz érkező ügyek száma is, 927 ilyen érkezett januártól június közepéig a Kúriához.

A Kúria elnöke az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy úgy tűnik, a joggyakorlat-elemzés kezdi végső formáját ölteni, mert megtalálták az előnyeit, amelyek szabadabban biztosítják az intézmény számára az információkat bizonyos jogterületeken, így már nemcsak a felülvizsgálati ügyekből tájékozódhatnak.

A joggyakorlat-elemző csoportokat vezetők pozitívan élik meg, hogy kötetlen módon tudnak az alsó fokú bírókkal beszélni ezekről a kérdésekről – tette hozzá.

A hamarosan életbe lépő új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban Darák Péter azt mondta: az alsó fokú büntetőbírók felkészítése a legfontosabb, és ebben az Országos Bírói Hivatalé lesz a főszerep. Munkacsoportokat állítottak fel tananyag írására, a képzés megszervezésére és értelmezési kérdések felvetésére is.

A Kúria elnöke arról is beszélt, hogy nincs hatásköre, amely lehetővé tenné, hogy vizsgálatot indítson azért, mert több mint száz bíró, igazságügyi dolgozó kapott úgynevezett érzékenyítő képzést civil szervezetektől. A Kúria csak előadókat küld a képzésekre, a tematikát, az előadók személyét az OBH határozza meg.

A Kúria elnökével, Darák Péterrel készült interjút teljes egészében csütörtökön este nyolc órától kezdődő Paragrafus című magazinban hallgathatják meg.

Kapcsolódó hang

Darák Péter
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018