eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla
Egy éven belül lezárulnak az ügyek a Kúrián

Egy éven belül lezárulnak az ügyek a Kúrián

A Kúria elnöke szerint nincs hatásköre, amely lehetővé tenné, hogy vizsgálatot indítson azért, mert több mint száz bíró, igazságügyi dolgozó kapott úgynevezett érzékenyítő képzést civil szervezetekről. Darák Péter az első félévről és a hamarosan életbe lépő új büntetőeljárási törvényről is beszélt.

Általában egy éven belül befejeződnek a Kúria elé kerülő ügyek - mondta az elmúlt félévet értékelve a testület elnöke. Darák Péter arról is szólt, hogy a büntető szakágban átlagosan hat hónapon belül ítélet születik.

A legtöbb ügy, 1786 a polgári kollégiumhoz érkezett,

a második helyen a büntetőkollégium áll 927 új üggyel, de jelentős a közigazgatási és munkaügyi szakághoz érkező ügyek száma is, 927 ilyen érkezett januártól június közepéig a Kúriához.

A Kúria elnöke az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy úgy tűnik, a joggyakorlat-elemzés kezdi végső formáját ölteni, mert megtalálták az előnyeit, amelyek szabadabban biztosítják az intézmény számára az információkat bizonyos jogterületeken, így már nemcsak a felülvizsgálati ügyekből tájékozódhatnak.

A joggyakorlat-elemző csoportokat vezetők pozitívan élik meg, hogy kötetlen módon tudnak az alsó fokú bírókkal beszélni ezekről a kérdésekről – tette hozzá.

A hamarosan életbe lépő új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban Darák Péter azt mondta: az alsó fokú büntetőbírók felkészítése a legfontosabb, és ebben az Országos Bírói Hivatalé lesz a főszerep. Munkacsoportokat állítottak fel tananyag írására, a képzés megszervezésére és értelmezési kérdések felvetésére is.

A Kúria elnöke arról is beszélt, hogy nincs hatásköre, amely lehetővé tenné, hogy vizsgálatot indítson azért, mert több mint száz bíró, igazságügyi dolgozó kapott úgynevezett érzékenyítő képzést civil szervezetektől. A Kúria csak előadókat küld a képzésekre, a tematikát, az előadók személyét az OBH határozza meg.

A Kúria elnökével, Darák Péterrel készült interjút teljes egészében csütörtökön este nyolc órától kezdődő Paragrafus című magazinban hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×