eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin

Ezt tegyük, hogy a nyaralás ne fülgyulladással érjen véget

A strandszezon kezdetével egyre több felnőtt és gyerek szenved hallójárat-gyulladás miatt. A betegség megelőzhető, de a kialakulására hajlamosíthat a túl kevés és a túl sok fülzsír – mondta a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa.

Mivel a külső hallójárat a környezeténél sötétebb, kicsit melegebb és könnyen nedvessé váló nyílás, ezért a különböző kórokozók előszeretettel telepednek meg benne. Sok szempontból ideális tenyészhely a kórokozók számára – mondta Noszek László.

A szakember szerint nagyon fontos, hogy a hallójáratot belülről borító bőrnek a sértetlenségét megőrizzük, mivel ott jóval vékonyabb és érzékenyebb a bőr.

„Akár egy vattás fültisztító pálcikával is fel tudjuk sérteni a bőrt, amit akkor talán nem is érzünk, ám ezzel sokkal könnyebben áthatolhatóvá tesszük a különböző kórokozók számára. Ezért nagyon fontos, hogy ne nyúljunk bele a hallójáratba” - hangsúlyozta a fül-orr-gégész szakorvos.

Ha ugyanis gyulladás keletkezik a fülben, a duzzanat miatt beszűkül a hallójárat, ami

nagyon komoly fájdalmat okozhat

– indokolta Noszek László.

Ráadásul a fejen jelentkező fájdalmak többnyire érzékenyebben érintenek bennünket – tette hozzá.

„A hallójáratban kialakuló fülzsírnak fontos védő szerepe van.

Ha valaki túlságosan gyakran tisztítja a hallójáratát, akkor azzal csökkenti a fül természetes védekezőképességét. Az sem túl jó viszont, ha nagyon sok a hallójáratban a fülzsír, mert ha az megduzzad, teljesen eltömíti a fülünket. Ez pedig arra ösztönöz, hogy piszkáljuk a fülünket, ennek következtében pedig begyulladhat” - hívta fel a figyelmet az osztályvezető-főorvos.

„Ezért a legfontosabb, hogy

túl gyakran ne nyúljunk a fülünkbe.

Másrészt ha van módunk rá, mielőtt strandolni, nyaralni megyünk, érdemes szakorvosnak megmutatni a fülünket – különösen akkor, ha már többször alakult ki hallójárat-gyulladásunk nyaralás után” - tanácsolta a szakember.

Ha viszont ilyesmi nem szokott kialakulni, akkor egyébként nincs okunk aggódni – tette hozzá.

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa elmondta, hogy vannak olyan fülcseppek – parafinolaj, sós vizes spray – amelyek szintén segíthetnek a fülgyulladás megelőzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×