eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Mától más a kenyér - vagy nem

Mától más a kenyér - vagy nem

Péntektől megváltozik a kenyerek összetétele, a rozskenyérnek például minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.

Mától más a kenyér - vagy nem

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye emlékeztet, hogy a kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében péntektől lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás, amely 15 féle kenyér összetételét szabályozza.

Az új, a módosított előírások alapján készült kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételűek lesznek. Így módosítani kell például a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér összetételét is. A sütőipari termékekre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt) is, ezek ugyanis fontos részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

A hathónapos átállási idő lejártával csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, amelyek június 22-én készültek vagy kerültek forgalomba - hívta fel a figyelmet az FM.

Markánsabb íz

Mától más a kenyér - vagy nem

Íz - és minőségjavulást is hozhat a kenyereknél az összetevők szigorúbb szabályozása - mondta az InfoRádióban a Magyar Pékszövetség alelnöke. Lakatos Péter hozzátette, vannak olyan sütőipari termékek, amelyek eddig nem voltak szabályozva, ilyen a teljes kiőrlésű, a burgonyás, korpás, tönkölybúza és a kukoricás kenyér összetétele.

"Megszűnik a házi kenyér elnevezés, a kézműves kenyér azonban maradt. A vásárlónak lehetősége van a termékről információt kérni. Aki korábban betartotta a szabályokat, nem lesz változás, azoknál, akik azonban nem, javulni fog a termék minősége."

Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere szerint a jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze más, markánsabb lesz.

Áremelés: nem téma

Az élelmiszerkönyv hatályba lépett új rendelkezései miatt várhatóan nem emelkedik a kenyér ára - mondta az InfoRádiónak Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József elmondta, ezt a törvényt hat hónapja vezették be, most a türelmi ideje jár le.

"Minden olyan pékség, sütőipari cég, amelyik valamit ad magára és figyel a vásárlói igényekre és fontosnak tartja, hogy minőségi termékeket gyártson, fél éve bevezette ezeket a változásokat. Ha akkor nem került szóba

az árváltozás, most, a türelmi idő lejártával sem téma."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×