eur:
394.01
usd:
368.64
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Drasztikus adócsökkentést tervez a kormány

Jövőre napirendre kerülhet az egy számjegyű szja bevezetése - írja a Magyar Idők Varga Mihályt idézve. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, az újabb adócsökkentés a gazdaság teljesítményétől és a feketegazdaság visszaszorításának ütemétől függ, amelyekben nem áll rosszul az ország.

Az egy számjegyűre csökkentett személyi jövedelemadó újabb százmilliárdokat hagyna a legálisan munkát vállaló, 4,5 millió polgár zsebében - emelte ki Varga Mihály a Magyar Időknek nyilatkozva. Hozzátette, az utóbbi hónapokban jelentős közteher-csökkentésről született döntés, ezúttal azonban nem az szja-t, hanem a munkáltatók adóterhét enyhítettük – mondta a pénzügyminiszter.

A tárcavezető kiemelte, Magyarországon

le kell zárni az olcsó bérek korát,

tenni kell azért, hogy a hazai fizetések minél nagyobb lépésekkel közelítsék meg a nyugati kereseteket. Itthon kell tartani a képzett munkaerőt és emelni kell a magyar életszínvonalat. Ezért a kormány tavaly megállapodást kötött a munkaadókkal arról, ha érdemben emelik a dolgozók juttatásait, az állam lemond az adó egy nagyobb részéről. Ennek eredményeként áprilisban 15 százalékkal emelkedtek a bérek - mondta Varga Mihály.

Az egy számjegyű személyi jövedelemadó kérdésével jövőre újra foglalkozik a kormány - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, ennek azonban vannak feltételei, például szükséges a magyar gazdaság markáns növekedése, amire minden esély megvan. Másrészt

tovább kell csökkennie az illegális szférának

- fogalmazott Varga Mihály. Ennek érdekében idén elindul a feketegazdaság felszámolását célzó harmadik intézkedés, az online számlázás tesztüzeme.

A gazdaság növekedése és az illegalitás visszaszorítása tízmilliárdos vagy akár százmilliárdos nagyságrendű pluszbevételhez juttathatja a közkasszát, ezek az összegek pedig további adócsökkentések fedezetét adhatják – mondta a miniszter. Hozzátette azonban, a hatásokat elemezni kell, mert az intézkedések nem sodorhatják veszélybe a gazdaság és a költségvetés egyensúlyát,

felelőtlen osztogatás nem jöhet szóba

- mondta Varga Mihály a Magyar Időknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×