A brit hatóságok egy külföldről érkező sertéshúskészítményben hepatitis E nevű kórokozót találtak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nemcsak a szigetországban, hanem a hazai piacon is gondot okozhat a megbetegedés. Elképzelhető, hogy a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is fertőzött lehet. Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora lehet a baj az országban, a Nébih még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez. Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét, a piacra kerülő hízók között már csak kilencszázalékos volt a fertőzöttség mértéke - írja a Magyar Idők.
Az E típusú vírus az emberre is veszélyes. A legtöbb esetben az állatokkal érintkezve lehet elkapni, és fertőzött állat húsát vagy máját nem kellően átsülten fogyasztva is meg lehet betegedni. A Nébih szerint ha 71 Celsius-fokos hőmérsékleten legalább öt percig sütjük vagy főzzük a húst, minden baktérium, így a hepatitis E-vírus is elpusztul. Van, hogy tünetmentesen átvészelhető a fertőzés, de okozhat enyhe hasfájást, rosszabb esetben azonban akár akut májgyulladást is.
A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Magyar Időknek elmondta: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek.