eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Maradt az alapkamat – a nap hírei

Az alacsony energiaárak fontosságáról beszélt az Országházban a kormányfő és az Európai Bizottság illetékes biztosa. Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos mértékén a nemzeti bank Monetáris Tanácsa. Nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben az MSZP a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre.

Egyetértett az alacsony európai energiaárak fontosságában a miniszterelnök és az Európai Bizottság Energia Unióért felelős alelnöke. Orbán Viktor az Országházban tárgyalt Maroš Šefčovič-csal, ami után megismételte: a magyarországi rezsicsökkentést a kormány meg fogja védeni. Emellett fontosnak nevezte, hogy továbbra is a tagállamok dönthessenek az országukban alkalmazott energiaárakról.

Két éven belül már Horvátországból is nagymennyiségű földgáz érkezhet Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat aláírásakor. Szijjártó Péter az InfoRádióban hangsúlyozta: a magyar-horvát összeköttetés kétirányúsításával nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy ne csak orosz gáz érkezzen Magyarországra, sőt olcsóbbá is teheti az orosz energiahordozót.

Az egészségügy területén is erősítené az együttműködést Kínával a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a 16 közép- és kelet-európai ország részvételével Budapesten rendezett egészséggazdasági konferencián hangsúlyozta: az egészség a fejlődés egyik alappillére, így a gazdasági fejlődéshez is hozzájárul. Hozzátette: Magyarországon a gyógyszeripar tekinthető a leginnovatívabb iparágnak, amely mintegy 40 százalékkal részesedik a kutatás-fejlesztési kiadásokból.

Nem nyújt be semmilyen javaslatot plakátügyben az MSZP a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre - közölte az ellenzéki párt sajtófőnöke. Nyakó István elmondta: Botka László miniszterelnök-jelölt az országos választási bizottság elnökeként arra utasította a frakciót, hogy vonja vissza korábbi módosító javaslatát és a Fidesz indítványát se támogassa. Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: pártja nyitott minden korrupciót megfékező javaslatra. A Jobbik és a kis baloldali pártok korábban azt jelezték: ismét nemmel szavaznak.

Az amerikai külügyminisztérium szerint méltánytalan terhet ró a civil szervezetekre az új magyar szabályozás. A washingtoni tárca szerint a jogszabály hatályba lépésével Magyarország újabb lépéssel távolodna el attól a kötelezettségétől, hogy tiszteletben tartja a NATO és az Európai Unió értékeit. A kormányszóvivői iroda közleményében úgy reagált: az amerikai nyilatkozat a kettős mérce újabb példája, hiszen az Egyesült Államokban sokkal szigorúbb törvény van érvényben.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület emellett 2,4 százalékra mérsékelte idei és 2,6-ra jövő évi inflációs prognózisát. A jegybank változatlanul 3,6 százalékos gazdasági növekedést vár az idén.

Továbbra sincs megállapodás a Tesco vezetése és az érdekképviseletek között a béremelésről. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szakszervezetek jövő kedden jelentik be a tervezett munkabeszüntetés formáját, helyét és időpontját. A Tesco jelezte, hogy a jövőben is együttműködésre törekszik.

Megkezdődik a felszámolás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozóinak kifizetése. A cég a CBA korábbi partnereként 86 boltot üzemeltetett Salgótarján térségében, de a CBA Kereskedelmi Kft. tavaly szeptemberben kizárta a hálózatából. A Nógrád Megyei Kormányhivatal a bérgarancia alapból az első körben összesen 121 millió forintot fizet ki 359 munkavállalónak elmaradt bére rendezésére.

Biztonsági okok miatt nem küld versenyzőket a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége Kenyába, a július 12-én kezdődő ifjúsági világbajnokságra. Spiriev Attila szakmai igazgató elmondta: a szövetséget a Külügyminisztérium arról tájékoztatta, hogy ellenzi az utazást Nairobiba a közelgő parlamenti választások miatt megnövekvő terrorfenyegetettség miatt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×