eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Abszurditás - kiakadt a kormányzati válaszon a könyvszakma

"Abszurditás" - kiakadt a kormányzati válaszon a könyvszakma

Elutasította a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének több javaslatát a kormány. Tállai András államtitkár szerint a társasági adókedvezményre vonatkozó felvetést nem fejtették ki eléggé, a tanári könyvcsomagra nincs pénz, az iparűzési adókedvezmény ügyében pedig nem változott a kormány álláspontja.

Hat pontban fogalmazta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az ágazat legfőbb problémáit, felvetéseit, és ezekben várt megoldást a kormánytól. Hetekig nem kaptak választ az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélre, most azonban három kérdésben Tállai András adóügyi államtitkártól érkezett az elutasítás, az egyik ilyen a könyvszakmára kiterjesztendő társasági adókedvezmény ügye – mondta az InfoRádiónak Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke.

Mint kifejtette, a levélben az államtitkár arra hivatkozott, hogy a könyvszakma nem mutatta be igazán, hogy ez hány kiadót érintene, miért lenne előnyös és lenne-e olyan vállalkozás, amely a kiadókat támogatná.

A másik kérdés, amelyre nemleges választ kaptak, a pedagógusoknak javasolt évi 100 ezer forintos könyvutalvány.

Az indoklás szerint a költségvetésben ennek nincs helye,

ezért a kormány nem támogatja.

Az iparűzési adó kérdését is rendezné a könyvszakma, több kiadó jelenleg is perel, és Kocsis András Sándor azt mondja: ha kell, Strasbourgig viszik az ügyet. Az elnök szerint szakmai abszurditás, amire hivatkoznak a válaszban.

A levélben azt is kérték a kormánytól, hogy a Magyar Követeléskezelő Központ vásárolja fel a kiadók Könyvbazár Kft.-vel szembeni követeléseit, mivel úgy vélik: a több mint 400 érintett kiadó külön teljesen esélytelen érdekei érvényesítésére.

Kocsis András Sándor azt mondja: nem adják fel, megpróbálnak ismét tárgyalni a már említett kérdésekről. Hétfőn Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral egyeztetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×