INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

mkke

kocsis andrás sándor

könyvszakma

tállai andrás

Abszurditás - kiakadt a kormányzati válaszon a könyvszakma

"Abszurditás" - kiakadt a kormányzati válaszon a könyvszakma

Infostart

Elutasította a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének több javaslatát a kormány. Tállai András államtitkár szerint a társasági adókedvezményre vonatkozó felvetést nem fejtették ki eléggé, a tanári könyvcsomagra nincs pénz, az iparűzési adókedvezmény ügyében pedig nem változott a kormány álláspontja.

Hat pontban fogalmazta meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az ágazat legfőbb problémáit, felvetéseit, és ezekben várt megoldást a kormánytól. Hetekig nem kaptak választ az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélre, most azonban három kérdésben Tállai András adóügyi államtitkártól érkezett az elutasítás, az egyik ilyen a könyvszakmára kiterjesztendő társasági adókedvezmény ügye – mondta az InfoRádiónak Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke.

Mint kifejtette, a levélben az államtitkár arra hivatkozott, hogy a könyvszakma nem mutatta be igazán, hogy ez hány kiadót érintene, miért lenne előnyös és lenne-e olyan vállalkozás, amely a kiadókat támogatná.

A másik kérdés, amelyre nemleges választ kaptak, a pedagógusoknak javasolt évi 100 ezer forintos könyvutalvány.

Az indoklás szerint a költségvetésben ennek nincs helye,

ezért a kormány nem támogatja.

Az iparűzési adó kérdését is rendezné a könyvszakma, több kiadó jelenleg is perel, és Kocsis András Sándor azt mondja: ha kell, Strasbourgig viszik az ügyet. Az elnök szerint szakmai abszurditás, amire hivatkoznak a válaszban.

A levélben azt is kérték a kormánytól, hogy a Magyar Követeléskezelő Központ vásárolja fel a kiadók Könyvbazár Kft.-vel szembeni követeléseit, mivel úgy vélik: a több mint 400 érintett kiadó külön teljesen esélytelen érdekei érvényesítésére.

Kocsis András Sándor azt mondja: nem adják fel, megpróbálnak ismét tárgyalni a már említett kérdésekről. Hétfőn Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral egyeztetnek.

Kapcsolódó hang

Összefoglaló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018