eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Négynapos üléssel zárja az Országgyűlés a tavaszi ülésszakot

Négynapos üléssel zárja az Országgyűlés a tavaszi ülésszakot

Mind a négy nap várhatók szavazások, a képviselők egyebek mellett elfogadhatják a jövő évi költségvetést, és az idei büdzsé módosítását, valamint szavaznak a civil szervezeteket érintő kormánypárti tervezetről és a kampányidőszakon kívüli politikai plakátok tilalmáról.

Hétfőn 10 órától, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az Országgyűlés ülése, amit a jövő évi költségvetéshez és az idei büdzsé átírásához benyújtott módosító javaslatok záróvitája követ, majd nagyjából délután kettőkor szavaz is a Ház e módosításokról.

A határozatokat az interpellációs blokk és a kérdések órája, illetve a keddi szavazások előkészítése követi.

Kedden nagyjából déltől összesen 19 előterjesztésről szavaz az Országgyűlés, így elfogadhatják a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságát célzó kormánypárti javaslatot, amelynek esetében a Fidesz elfogadta a Velencei Bizottság ajánlásait és beépítette a tervezetbe, ám az érintett szervezeteknek továbbra is minden olyan kiadványukon szerepeltetniük kell a „külföldről támogatott” jelzőt ami a sajtótörvény hatálya alá esik.

Szavaznak emellett a Magyar Honvédség további, az Iszlám Állammal szembeni szerepvállalásáról szóló határozati javaslatról és rábólinthatnak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását lehetővé tévő kormánypárti javaslatra is.

Szerdán újabb határozatok várhatók, ezek között kerül napirendre a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásának indokával benyújtott kormánypárti módosítás, amely megtiltaná, hogy a pártok piaci ár alatt kapjanak plakáthelyeket, sőt legutóbbi kiegészítése értelmében a kampányidőszakon kívül a pártoknak és a kabinetnek is megtiltaná a plakátolást.

Csütörtökön délután 3 órától ismét összeül a Ház, ekkor tartják a képviselők az idei költségvetés – minimálbéremelés és a társasági adó csökkentése miatti – módosításának, valamint a jövő évi költségvetésnek a zárószavazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×