eur:
396.98
usd:
356.43
bux:
74836.12
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Javuló gazdasági helyzet, elhanyagolt egészségügy – a nap hírei

A gazdaság javuló helyzetéről beszélt a parlamentben a kormányfő, az ellenzék elhanyagoltnak tartja az egészségügyet és az oktatást. Jóváhagyta az Országgyűlés az idei, valamint a jövő évi költségvetés összegző módosítását. Kormányfői szintű uniós döntést sürgetnek a migránsok átirányítása ügyében a visegrádi államok belügyminiszterei.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak megvan az oka a bizakodásra, az országnak újra van jövője. Orbán Viktor az Országgyűlésben napirend előtt arról beszélt: 7 év alatt segélyalapú gazdaság helyett sikerült megteremteni a munkaalapú gazdaság alapjait, a foglalkoztatás Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unión belül. 2010 óta a harmadik legnagyobb mértékben növekedett a minimálbér, a magyar gazdaság pedig idén az első negyedévben 4,2 százalékos növekedést ért el.

Az MSZP frakcióvezetője szerint igazságosabb Magyarországra van szükség, egy olyan országra, amely az Európai Unióban az első körbe és a nem a perifériához tartozik. Tóth Bertalan a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva hangsúlyozta: a magyar gazdaság az uniós támogatások miatt növekszik, az adócsökkentés hasznát a gazdagok élvezik. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a kormányfő magára hagyta az egészségügyet és az oktatást. Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy rendezze az egészségügy, az oktatás és a bérek helyzetét.

Jóváhagyta az Országgyűlés az idei, valamint a jövő évi költségvetés összegző módosítását. A zárószavazás mindkét esetben csütörtökön várható, miután az egységes javaslatokról a Költségvetési Tanács elnöke elküldi véleményét. A jövő évi büdzséhez elfogadott módosítások az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtatnak. Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár elmondta: az idei első negyedévi statisztikák alapján a kabinet a korábban elfogadottnál nagyobb, 4 százalékot meghaladó növekedést vár 2018-ra. Hozzátette: az idei költségvetés módosítására azért volt szükség, mert a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre. Az ellenzéki képviselők úgy vélik: komolytalan, illetve nemzetellenes a jövő évi büdzsé.

Eladja magyarországi fényforrás üzletágát is a General Electric. A tranzakció a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak mintegy felét érinti. A távirati iroda úgy tudja: az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról.

Kormányfői szintű uniós döntést sürgetnek a migránsok átirányítása ügyében a visegrádi államok belügyminiszterei. A cseh, lengyel, magyar és szlovák tárcavezető közös nyilatkozata felszólítja a tagországok kormányfőit, hogy kezdeményezzék az Európai Tanács elnökénél a döntéshozatali gyakorlat módosítását, mivel a tagállamok biztonságát érintő ügyben nem többségi szavazással, hanem konszenzussal kellene határozni. Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta: a júliusban kezdődő magyar soros V4-elnökség idején Budapest a négy ország által kidolgozott elvekhez fog ragaszkodni.

Németország egy hónapra visszaállította a határellenőrzést a G20-csoport júliusi csúcstalálkozója miatt. Az intézkedés valamennyi határszakaszt, a schengeni belső határ szárazföldi, légi és vízi átlépési pontjait érinti és közlekedési fennakadásokkal járhat. A német szövetségi belügyminisztérium közölte: a július 12-ig tartó ellenőrzés nem állandó, hanem helyzetfüggő lesz, célja a potenciális erőszakoskodók beutazásának megakadályozása.

Lengyelországban népszavazást írna ki az államfő a menekültek befogadásáról a 2019-es parlamenti választások időpontjára. Andrzej Duda egy lapinterjúban ismét arról beszélt: nem egyezik bele, hogy Lengyelországba kényszerrel telepítsenek át embereket. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője ugyanakkor abszurdnak tartja a menekültek befogadásáról szóló népszavazás gondolatát.

Brit sajtóértesülések szerint az eredeti terveknél néhány nappal később ismertetik a Konzervatív Párt vezette kormány programját. A csúszás oka, hogy még tartanak a tárgyalások a legnagyobb északír párttal. A csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívok kisebbségi kormányzásra kényszerültek és a Demokratikus Unionista Párttal együttműködve tudja biztosítani a parlamenti többséget.

Alkotmánysértés gyanúja miatt pert indít Donald Trump elnök ellen Maryland állam és az amerikai szövetségi főváros, Washington főügyésze. A keresetekben foglaltak szerint az amerikai elnök változatlanul birtokolja a nevével fémjelzett vállalatbirodalmat, s ezzel aláássa a közbizalmat és megsérti az alkotmányt, amely megtiltja, hogy egy elnöknek saját üzleti vállalkozása legyen. A Fehér Ház alaptalannak tartja az alkotmányossági kifogásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×