eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Milyen a jó fagylalt?

Milyen a jó fagylalt?

Pataki Ádám érdi cukrászmester személy szerint a vanília fagylaltra esküszik, a szigligeti fagylaltozó tulajdonosa pedig az olasz mestereket tekinti példaképének. A fül-orr-gégész szerint a fokozatosan, lassan elnyalt fagylalt élvezetnek is jobb, és kevesebb felső légúti problémát tud okozni.

Az első, ami megfogja a vendégeket, az, hogy hogyan néz ki a fagylalt, utána pedig a fagylalt állaga és íze a fontos – véli Pataki Ádám cukrászmester.

Az érdi Pataki cukrászda vezetője szerint a fagylalt egy nagyon összetett cukrászati termék, amiben a fehérjék, cukrok és zsírok abszolút tökéletes arányban vannak benne.

„Minél több a cukor egy fagylaltban, annál olvadékonyabb, és akkor jó egy fagylalt állaga, ha kellemesen krémes” - mondta.

A cukrászmester úgy véli, a fagylaltkészítők vállát felelősség nyomja, éppen ezért semmilyen színezéket nem használnak az eperfagylaltjuk elkészítéséhez.

Pataki Ádám szerint a hazai cukrászok eléggé kísérletezőkedvűek, de

egy fagylaltos üzletben az határozza meg a többi fagylaltnak is a minőségét, hogy a négy alapíz – a csoki, vanília, eper, citrom – korrekt ízeket tartalmaz.

A cukrászmester elmondta, hogy aAgyümölcsfagyik alapvetően vízzel, az egyéb fagylaltok pedig tejjel készülnek.

„Manapság nagyon sok élelmiszer-intoleranciával rendelkező vendég van. A gyümölcsfagylaltok nem tartalmaznak semmifajta laktóz vagy glutén összetevőt, csak gyümölcsből, cukorból és vízből készülnek. Míg a jó minőségű tejes fagylaltokat tejből főzik” - részletezte.

„A fagylalt úgy készül, hogy a fagylaltot felfőzzük 82-85 fokra, itt másfél-két percig pasztörizáljuk, majd egy gyors hűtési módszerrel 5 fok alá hűtjük. Egy napig a hűtőkamrában érleljük, és másnap fagyasztjuk a fagyasztógépben” - ismertette az érdi Pataki Cukrászda vezetője.

Hozzátette:

a klasszikus ízek mellett a vendégek kedvelik a különböző desszertek fagylaltváltozatait, a túró rudi, a gyümölcsrizs, a csokis keksz vagy az almás pite ízű fagyikat.

Árnyas gesztenyefa alatt a Balaton partján

A Szigligeti fagyizó még alig egy évtizede működik, de már nagy hírnévre tett szert a Balaton körül. Szájról-szájra terjed a híre, hogy aki jó fagylaltra vágyik, az tegyen kitérőt az északi part e festői településére. A természetes, jórészt a környéken termett alapanyagokból készült, ízletes, színes fagylaltok mellett

maga a fagyizó fekvése, a balatoni kilátás, a 100 éves épület és az udvaron álló hatalmas gesztenyefa is összetett gasztroélményt kínál a látogatónak.

Egyszer adódott a lehetőség, hogy megpályázzunk a vár alatt lévő épületben egy kis kávézót, amit egy kicsit személyesebbé szerettünk volna tenni, így jött a fagylalt – mesélte a kezdeteket Németh Zoltán, a Várkávézó, szigligeti fagyizó tulajdonosa.

Milyen a jó fagylalt?

„Első körben még vásároltuk a fagylaltot, kellett néhány év, míg anyagilag elértünk odáig, hogy használt gépeket vettünk, amivel el tudtuk kezdeni a fagylaltkészítést” - folytatta.

Elmesélt, hogy kezdetben úgy gondolta, az a jó fagylalt, ami jó magasra fel van púpozva, meg van szórva gyümölcsökkel és jó rikító színe van.

„Amikor viszont Olaszországban fagylaltokat kóstoltunk, észrevettük, hogy ugyan a turisták által frekventált helyeken valóban ez volt a jellemző, de

érdekes módon az olaszok nem ezeket a fagyikat ették. Ők kis eldugott utcácskákban lévő fagyizókban vettek fagyit, ahol a pasztell színű fagyit nem púpozták fel,

és semmi extra nem volt rajtuk. Amikor belekóstoltunk, ezeknek egészen más ízük volt, mint azoknak, amiket előtte kóstoltunk” - mesélte a szigligeti fagyizó tulajdonosa.

„Innen indultunk, ezt jártuk körbe és járjuk körbe még most is, mert az ember örökké tanul, és mindig mennie kell, fejleszteni és tanulni” - véli Németh Zoltán, aki elmesélte, hogy semmilyen cukrász előképezettsége nem volt, amikor a fagylaltkészítésbe belekezdett.

„Amikor olasz fagylaltmesterekkel beszéltem, azt mondták, jó is, hogy nem rontott el senki, mert így azt fogom megtanulni, hogy hogyan kell igazán finom fagylaltot készíteni” - mesélte a Várkávézó, szigligeti fagyizó tulajdonosa.

Túlzásba azért nem érdemes vinni

Megfájdulhat a torkunk a hideg fagyitól, ezért érdemes itt is a fokozatosság elvét betartani – hívta fel a figyelmet Noszek László fül-orr-gégész. Bizonyos helyzetekben azonban jótékony hatása is lehet a hideg desszertnek – tette hozzá a Szent Imre Kórház profilvezető főorvosa.

A különböző környezeti hatások – így a hideg és a meleg – alapvetően befolyásolhatja a torkunkban élő baktériumok, vírusok életkörülményeit. Ha a fagyitól hirtelen lecsökken a torkunkban a hőmérséklet, akkor megváltoznak a feltételek, és lecsökken a nyálkahártya védekezőképessége is – mondta a fül-orr-gégész.

Ezért fontos, hogy

aki tudja magáról, hogy érzékeny a hidegre, az fokozatosan terhelje a nyálkahártyáit, és egyszerre sokat semmiképpen se egyen a fagyiból.

A mértékletesség ebben az esetben is célravezető – hangsúlyozta a főorvos.

A hirtelen, gyorsan elfogyasztott nagy mennyiségű hideg nem tesz jót a toroknak. Ezért érdemes inkább lassan enni a fagyit, és megvárni, hogy egy kicsit megolvadjon. A fokozatosan, lassan elnyalt fagylalt élvezetnek is jobb, és kevesebb felső légúti problémát tud okozni – tanácsolta Noszek László.

Hozzátette, hogy

télen is lehet fagylaltot enni, attól nem fogunk jobban megfázni, a hőérzetünket viszont kellemetlenül befolyásolhatja.

A fül-orr-gégész közölte: általában is elmondható, hogy a hideg és a meleg a különböző gyulladásos folyamatokra jótékony hatással lehet, és ezt ki is szokták használni számos eljárásban.

A mandulaműtét utáni fájdalomcsillapításnak ugyan ennél sokkal korszerűbb eszközei is vannak, de sok szempontból hatékony a fagyi is – közölte.

„Nagyon fontos, hogy a műtét után egy bizonyos fázisban már nyeljen a beteg. Ha ez a fájdalom miatt nem lenne kellemes, akkor úgysem akarna nyelni. A hideg miatti fájdalomcsillapító hatása miatt viszont a fagyit könnyebben lenyeli a beteg, ráadásul pszichésen is jutalmazhatjuk ezzel a betegeket, főleg a gyerekeket. Ezért szoktuk a gyógyulás bizonyos fázisában javasolni a fagylaltot” - magyarázta a fül-orr-gégész.

Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a cukortartalma miatt a fagylalt nagyon komoly terhelést jelenthet a szervezetnek

– figyelmeztetett Noszek László.

Ha valaki nagyon sokat eszik belőle, akkor az komoly problémákat okozhat elsősorban a szénhidráttartalma miatt. Egy-két gombóc nyilván nem jelent gondot, de ha valaki nagyon sokáig sokat fagyizik, az a testtömegében is megmutatkozik – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×