eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Elég volt - üzenték a mentődolgozók

"Elég volt" - üzenték a mentődolgozók

Béremelésért tüntetett két mentős érdekképviselet szerdán a budapesti Markó utcában, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága előtt. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentős tagszervezete által meghirdetett demonstráción elhangzott, hogy a mentők csak havi 119 ezer forintot keresnek és nem 293 ezret, ahogyan a kormány állítja.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) tárgyalást kezdeményez a kormánnyal a valódi béremelésről – mondta az InfoRádiónak a tüntetést szervező érdekképviselet elnöke. Kusper Zsolt szerint határidőt nem szabnak meg, mivel azonnal szeretnék megkezdeni az egyeztetést.

Sztrájkolni nem fognak,

mivel a törvény szerint ezt nem tehetik meg.

Azért tüntettek, és azért szeretnének tárgyalni, mert

a kormány által ígért 60 százalékos béremelésnek csak 10 százaléka jut el hozzájuk.

Az elnök kiemelte: a kormányzati állítással szemben, amely szerint 293 ezer forint az átlagos bér az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), a valóságban átlagosan nettó 119 ezer forintot visznek haza a dolgozók.

Addig nem hagyják abba a demonstrációkat, ameddig a jelenlegi bruttó keresetek nem válnak nettóvá, és nem vezetnek be a mentők számára is életpályamodellt - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Emellett 20 ezer forintos kockázati pótlékot és új munkaruhát szeretnének, lehetőleg olyat, amit nem nekik kell a saját költségükön kimosniuk.

Azért küzdenek, hogy a mintegy 7800 mentődolgozó újra elismert tagjává váljon a társadalomnak, ugyanis az utóbbi évtizedekben kormányok jöttek-mentek, ám mindegyiktől csupán ígéreteket kaptak. Ilyen körülmények között egyre többen mennek el a versenyszférába vagy külföldre – fejtette ki.

A féltucat szónok közül többen panaszkodtak a mentőszolgálat kiskirályaira, azokra a helyi vezetőkre, akik állítólag megfélemlítik a dolgozókat.

A demonstráció résztvevői, mintegy százan, "Elég volt!" és "Veletek a mentősökért" feliratú zászlókat lengettek; egy transzparens arról tanúskodott, hogy kifejezte szolidaritását a demonstrálókkal a Kéményseprők Országos Szakszervezete is.

A tüntetést a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, valamint Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő-tagszervezete szervezte. Egy harmadik, a mentőszolgálat vezetése által reprezentatívnak, a tüntetők által házi szakszervezetnek tartott tömörülés, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete szerdán délelőtt tárgyalt az OMSZ-szel, a kiadott közlemény szerint sikeresen, mert tovább dolgoznak a bérfelzárkóztatási programon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×