eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nem csak a reklámadóról döntött a Ház

Nem csak a reklámadóról döntött a Ház

Módosították az erdőtörvényt és a roamingdíjakra vonatkozó előírásokat a parlamentben.

Több ponton módosult az erdőgazdálkodásról szóló törvény. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mindezt azzal magyarázta, hogy egyensúlyba kellett hozni az erdőgazdálkodással és a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályrendszert.

Különböző okokból, ám az összes ellenzéki frakció elutasította e módosítást. Nem úgy, mint az elektronikus hírközlésről szóló törvény átírását, amely lehetőséget teremt a mobilszolgáltatók számára a roaminggal kapcsolatos többletköltségek kivetésére. Június 15-től ugyanis uniós döntés alapján megszűnnek a mobilszolgáltatásokhoz kapcsolódó extra barangolási vagy roamingköltségek az Európai Unión belül. A kormány ezért – a szolgáltatók belföldi díjszabási modelljeinek fenntarthatóságára hivatkozva – kezdeményezte, hogy az érintett társaságok adott esetben kérelmezhessék bizonyos "kiskereskedelmi barangolási többletdíj" kivetését a hírközlési hatóság vezetőjénél.

A képviselők

  • pontosították a külképviseleti törvényt és a közigazgatási rendtartási előírásokat,
  • némileg módosították a statisztikai törvényt,
  • a cégnyilvánossági törvényt
  • és a csődtrörvényt,
  • valamint több, az önkéntes katonai szolgálatvállalást ösztönző módosítást is elfogadtak.

Átvezették a magyar jogrendbe a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni uniós irányelveket, és elfogadták a bioüzemanyag terjesztését célzó javaslatot, amelynek értelmében 2020-ra a megújuló erőforrásból előállított energia részarányának, vagyis az bioüzemanyagnak el kell érnie a teljes közlekedésben felhasznált energiafogyasztás minimum 10 százalékát.

Mindemellett a Ház elhalasztotta a víziközműről szóló törvénymódosítás zárószavazást, amit Kósa Lajos azzal magyarázott, hogy más ágazati törvényeket is meg kell vizsgálni. A javaslat célja, egyébként az volna, hogy a védett fogyasztói körnek egy évben csak egyszer kelljen jogosultságát jeleznie.

A parlamentben kedden megszavazták a reklámadó 7,5 százalékosra emelését is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×