eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hamarosan Budapest negyede kerékpározhatóvá válik

Várhatóan 2018-tól kezdődik Budapesten egy jelentősebb kerékpáros beruházás. A főváros és a kerületek közös projektje 16 fővárosi kerületet érint - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kerékpárosklub szóvivője.

16 kerületben 12 biciklis beruházás

A főváros a kerületi önkormányzatokkal közösen a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programra pályázott, amelynek keretében 8,3 milliárd forintot kapott az Európai Uniótól – mondta Halász Áron. A Magyar Kerékpárosklub szóvivője hozzátette, jelenleg kerékpárforgalmi hálózati tervek készülnek a projektekhez. Mint elmondta, a kerékpárosklub javaslatokat tett, hogyan lehetne a forrásokat hatékonyan felhasználni.

„Ha jól sikerülnek az építkezések, Budapest 21 százaléka, tehát majdnem negyede, 112 négyzetkilométer, kerékpározhatóvá válik.

Most 150-200 kilométernyi kerékpárút van, de ebbe beleszámítanak azok a járdára festett sárga csíkok, amelyek már elég elavultak vagy kinőtte őket a kerékpáros forgalom, a kétirányúsított utcák, a kerékpársávok és a kerékpározásra ajánlott kisforgalmú útvonalak is.”

Ez óriási lehetőség Budapestnek, hogy befoltozza a hiányosságokat – hangsúlyozta Halász Áron. De hozzátette, sok olyan, amit a kerékpározók szeretnének, most sem valósul meg.

„A Nagykörút kerékpározhatósága ebből sem fog megvalósulni, de sok olyan projekt van, ami sokat segíthet.”

Halász Áron példaként említette, hogy a Rákos-patak mentén a Dunától egészen a városhatárig lesz kerékpárút. Rákoskeresztúrt bekötik a városközpontba – fogalmazott a Magyar Kerékpárosklub szóvivője.

„Lesznek fejlesztések Óbudán, a XIII., a XVIII., a XI., II. és a XII. kerületben, Csepelen, Újpesten, Soroksáron, Kőbányán, Árpádföldön, Kispesten és Pesterzsébeten is.”

Ősszel készülnek az engedélyezési tervek, az építkezések jövőre kezdődnek, öt éven belül pedig várhatóan mind elkészül – mondta Halász Áron.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×