eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla
A budapesti taxik ötödét még az idén le kell cserélni

A budapesti taxik ötödét még az idén le kell cserélni

A jövő évtől már csak olyan gépkocsival lehet taxizni, amelyik Euro 5-ös környezeti besorolású motorral fut. Az év elején a Budapesten működő 5300 taxiból a többség már megfelel ennek a kívánalomnak, ám 1000-1200 - a 2013-ban életbe lépett taxi rendelet előírásai szerint - még cserére vár.

Egy ilyen kényszernek persze nem örül senki, azért távolról sem drámai a helyzet. Nagyon sokan, ismerve a határidőt, már az elmúlt években, hónapokban cserélték a kocsijukat – mondta a Népszavának Dudás Zoltán, a BKIK taxis kollégiumának vezetője. Tamás Miklós, a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet elnöke a Magyar Közlekedésnek úgy nyilatkozott, hogy fenyegetőnek tűnik ugyan az év végi határidő, de az időpont már négy éve ismert a taxisok előtt. A City-nél a 850 taxis körülbelül 15-20 százalékának kell korszerűbbre cserélnie a jelenleg használt autóját még az idén.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke elmondta, az év eleji adatokból kiindulva

1000-1200 autó lecserélése lehet még hátra.

Bár a 2013-as rendelet után csökkent a taxisok száma a fővárosban, ám azóta ez a szám ismét nőtt, s most 5200-5300 sofőr dolgozik Budapesten. Jellemzően nem új autókat vásárolnak majd a taxisok, hanem 2-3 éveseket választanak, és ritka köztük az elektromos vagy hibrid hajtású.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×