eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Új nevet kaphat az egyik megye

Új nevet kaphat az egyik megye

A Pest megyei közgyűlés pénteki ülésének előterjesztései között szerepel egy napirendi pont, amely szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezi Pest megye nevének Pest-Pilis megyenévre történő módosítását – írta az Index.

Az indoklás szerint "megyénk elnevezése ma nem türközi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét" - közölte a portál.

Pest 1467-ig önálló egység volt, ekkor egyesült Pilis megyével, de már korábban is közös közgyűléseket tartottak. 1569-ben Solt vármegyét is hozzácsatolták Pest-Pilishez, 1876-ban pedig Kiskunt. A megye neve így 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, ezt követően egyszerűsítették vissza Pestnek.

A rendszerváltás idején felmerült a megye át(vissza)nevezése, de akkor arra jutottak, hogy ez nem időszerű. Az egyik fő érv a névváltoztatás ellen 1989-ben az volt, hogy

az jelentős anyagi kiadással járna,

hiszen így sok hivatalos szervezetet is át kellene nevezni. Azok viszont, akik támogatták volna az átnevezést, a Pest-Pilis megyenevet javasolták, mivel a többi terület (Solt és Kiskun) már más megyéhez tartozik.

A megyei közgyűlésben többsége van a Fidesznek, így a javaslat elfogadására jó esély mutatkozik.

A közgyűlés támogatása után a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es törvény szerint a parlament hoz döntést a megye átnevezéséről Pest-Pilisre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×