eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán kimondta, kit támogat a MOB-elnöki harcban

Győr sokat tett hozzá Magyarország gazdasági erejéhez, nemcsak adóforintokat, hanem magabiztosságot is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program győri állomásán tartott sajtótájékoztatón, miután együttműködési megállapodást írt alá Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

A megállapodást ismertetve elmondta:

  • be kell fejezni a győri körgyűrűt,
  • felújítják a 8311-es számú utat,
  • és új hídra is szükség van.
  • Ütemezetten megújulhat a Győri Nemzeti Színház és környéke,
  • hangversenytermet és konferenciaközpontot építhetnek a városban,
  • kerékpárutat alakítanak ki a megyeszékhely és Pannonhalma között,
  • felújítják és összekötik a busz- és a vasútállomást - ennek részeként közúti alagút is épül -,
  • új mentőállomást hoznak létre,
  • és kibővítik a kórház parkolóját is

- sorolta az intézkedéseket a kormányfő, hozzátéve, hogy sport- és szabadidőcélokra is biztosítanak forrást, illetve állami területet.

A tárgyaláson felmerült Győr és Dunaszerdahely összeköttetése négysávos úton; a magyarországi szakasz megépítésére Orbán Viktor ígéretet tett, a szlovák részről pedig tárgyalni fognak a pozsonyi kormánnyal.

Kiemelte a győri egyetem bővítését is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a mi kormányaink nem egyetemeket szoktak bezárni, hanem egyetemeket szoktak alapítani".

Orbán Viktor "bezzegvárosnak" nevezte Győrt, hangsúlyozva, hogy Magyarország sikeres jövőjéhez szükség is van erős vidéki városokra.

Kiállt Borkai mellett

Magas szintű szak- és egyetemi képzésre, a munkaerő megfizetésére és demográfiai programra van szükség a munkaerőhiány kezelésére - mondta a miniszterelnök a győri sajtótájékoztatón, amelyen a régió munkaerőhiányáról kérdezték őt.

Az ország nagyon közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, lassan "az értékes munkaerő éppúgy hiány lesz Nyíregyházán, mint Győrben" - mondta, jelezve: hosszú távon ezért nem tartja jó megoldásnak, hogy például a győri munkaerőhiányt az ország keleti részéből orvosolják.

A népesedési programmal kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választás után - amely "reményeink szerint rendben lesz" - "egyértelmű, súlyos, demográfiára összpontosító gazdaság- és társadalompolitikát kell folytatnunk".

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) győri polgármesterről, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökéről Orbán Viktor kérdésre azt mondta:

örül, hogy együtt dolgozhat vele, amit a jövőben is szeretne folytatni,

és ez nemcsak Győrre, hanem az olimpiai mozgalomra is érvényes.

A sportirányítással kapcsolatban a kormányfő megjegyezte: 2010-ben az ő javaslata volt, hogy ne legyen egy állami sportigazgatási rendszer, hanem a MOB legyen a "sportfennhatóság". Ez azonban tévedés, lehetetlen feladat volt, ezért visszatértek ahhoz, hogy lesz "sport-államigazgatás", és ettől függetlenül működik az olimpiai mozgalom - mondta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×