eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Adócsökkentés és feketegazdaság elleni küzdelem a kormány terve jövőre - lapszemle

Kibővíthetik az iraki katonai missziót. Rekord gyorsasággal töröltették a Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzulok egyesületét. Akár nőhet is az orosz gáztól való függőségünk.

Több mint kétszázmilliárd forintos adócsökkentés jön jövőre, miközben újabb, megsemmisítő erejű csapást mérne a kormány a feketegazdaságra – mondta a Magyar Időknek adott interjúban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály leszögezte: a 2018-as költségvetést úgy próbálják kialakítani, hogy minden ágazat több pénzt kapjon, mint idén.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács eddig megfogalmazott javaslatainak megvalósítása hasznára válna az országnak, azonban ezek csekély jelentőséggel bírnak a versenyképesség szempontjából - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjúban Chikán Attila egyetemi tanár. A Versenyképesség Kutató Központ igazgatója hangsúlyozta: a gazdaságpolitikában leginkább a kiszámíthatatlanság és a korrupció csökkentésére volna szükség.

Rekordsebességgel, alig másfél hónap alatt töröltette a külügy az egyesületek nyilvántartásából a Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzulok egyesületét – közli a Magyar Nemzet. A lap meg nem nevezett dipomáciai forrásokra hivatkozva úgy fogalmaz, hogy a Fidesz ezt a területet is kinézte magának, saját kádereivel készül feltölteni a tiszteletbeli konzulátusokat.

Kibővíthetik az iraki katonai missziót – közli a Magyar Nemzet. Várhatóan az őszi ülésszak kezdetére a parlament elé is kerülhet az erről szóló javaslat. Molnár Zsolt, a Ház Nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke egy keddi sajtóbeszélgetésen úgy látta, hogy mivel a magyar katonák tevékenysége mindezzel Irak területének egészét érintené, a változás a mostani missziónál lényegesen nagyobb kockázattal jár.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy kicsit túladóztatja a dohányt a kormány, ám magyarázatot nem ad a lépésre. A dohánytermékek jövedéki adójának emelését ugyanis azzal indokolja a szaktárca, hogy Magyarországnak is el kell érnie az európai uniós minimumot. Ennél azonban a vágott dohány esetében magasabb lesz az adó júliustól, méghozzá annyival, hogy a szint még 320 forintos euró-forint árfolyam mellett is teljesülne. Magyarázatot azonban nem kapott a portál.

Nem elvárások, célok kellenek, és egy versenyzőnek csak az aranyérem lehet a célja, ha elindul az olimpián – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Miklós Edit. A januári kettős térdszalagszakadás után már a 2018-as pjong-csangi téli olimpiára készülő csíkszeredai születésű síelő nem törődik azzal, hogy van, aki már eltemette a pályafutását.

A Világgazdaság összesítése szerint a kapacitásbővítés, valamint a prototípus-, a termék-, a technológia- és a szolgáltatásfejlesztés a legnépszerűbb uniós felhívás a kisvállalkozások körében, ezekre igényelték a legtöbb közösségi forrást. A gazdasági napilap szerint a 2014-2020-as ciklusban eddig 8476 milliárd forint értékben érkezett be támogatási kérelem önkormányzatoktól és cégektől.

Nemhogy nem csökken, még nőhet is az orosz gáztól való függőségünk – közli a Portfolio. Alexei Miller, az orosz Gazprom vezérigazgatója ugyanis nemrég úgy nyilatkozott, hogy az Északi Áramlat földgázvezeték továbbfejlesztése növelni fogja Oroszország részesedését az európai piacon, amit az erősödő LNG-kínálat sem fog megakadályozni, az Ukrajna irányába vezető energiaexport ugyanakkor jelentősen visszaesik majd.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy kihirdették a bankjegy-világbajnokság győztesét: az 50 svájci frankos lett az. Sok szavazatot kapott még a maldiv-szigeteki 1000 rúpiás, az argentin 500 pesós, valamint a skót 5 ötfontos is. A versenyen a színeket, a kontrasztokat, a kiegyensúlyozottságot, a művészi megoldásokat, továbbá az innovatív és biztonsági elemeket egyaránt figyelembe vette a zsűri.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×