INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

egészségügy

leletek

orvos

bősze péter

Jogi kötelessége az orvosnak a közérthető diagnózis

Infostart / InfoRádió

Jogszabály írja elő a közérthető és teljes körű betegtájékoztatást - mondta az InfoRádiónak Bősze Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Az orvosi szaknyelv szakértője szerint is jogos igény, hogy a páciensek érthető, magyar nyelvű tájékoztatást kapjanak a rendelőkben.

Ahogy arról az InfoRádió beszámolt, mellrákban meghalt egy asszony, aki a leletén lévő orvosi rövidítést nem tudta értelmezni. A Kúria ötmillió forint kártérítést ítélt meg az elhunyt családjának a nem megfelelő tájékoztatás miatt. 

Bősze Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint is jogszabályi kötelezettsége az orvosnak a magyar nyelvű, bárki számára érthető betegtájékoztatás a jelenleg használt, latinnal vegyes megoldás helyett.

"A középkorban a latin volt a közös nyelv egész Európában, és ebben az időben az orvostudományt is latinul tanították. Később az erősebb nemzetállamokban a nemzeti nyelvre váltottak, de ez elmaradt Magyarországon, mert elnyomott helyzetben volt a Habsburg birodalomban, és így maradt meg végül is a a hazai orvosi nyelvben a középkori latin" - mondta az orvosi szaknyelvet kutató szakember.

Szerinte nemcsak jogos igénye a betegnek a közérthető, magyar nyelvű tájékoztatás, hanem jogilag előírt kötelessége is ez az orvosnak. Minden orvosi iraton magyarul ott kell lennie minden fontos információnak, közérthetőnek kell lenniük a leleteknek, zárójelentéseknek.

"Óriási küzdelem folyik a magyar orvosi nyelv használatáért - mondta Bősze Péter. - A latin alapú egyetemi orvosképzés jó dolog, segíti az általános műveltséget, tágítja a látókört, de a jog, az előírás rá fogja kényszeríteni, sőt már többé-kevésbé rá is kényszerítette az orvostársadalmat, hogy a magyar kórisme is szerepeljen az orvosi iratokon."

Kapcsolódó hang

Bősze Péter: kötelessége az orvosnak a közérthető diagnózis
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Tony Mendez

Az egykori CIA-ügynök legendás iráni túszszabadító akciója alapján készült Az Argo-akció...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018