eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem lesznek állandóan amerikai katonák Magyarországon

Nem tartja valószínűnek az Egyesült Államok Európában Állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka, hogy Magyarországon állandó jelleggel amerikai katonák legyenek. Frederic Ben Hodges altábornagy az InfoRádiónak adott exkluzív interjút.

A tábornok azt mondta, az eddigiekhez hasonlóan – meghívásra – a tengerentúlról vagy a Németországban, esetleg Olaszországban állomásozó erőktől érkeznek majd katonák közös hadgyakorlatokra Magyarországra.

„Vélhetően a most zajló Brave Warrior hadgyakorlathoz hasonlóan pár hétig, vagy más manőverek esetén akár néhány hónapig tartózkodhatnak majd egyhuzamban amerikai katonák Magyarországon” - mondta az altábornagy.

Frederic Ben Hodges a migrációs válság rendezésével kapcsolatos felvetésre úgy reagált, meglátása szerint az Európai Unió meg fogja találni azt az ésszerű és humanitárius megoldást, amely tiszteletben tartja minden nemzet jogát, hogy saját határait megvédje. Az Európában zajló csapaterősítésekről azt mondta, azt 28 tagállam közösen határozta el a walesi és varsói csúcstalálkozón, mint az Ukrajnában tapasztalt orosz agresszióra való megfelelő válaszlépés. Jelezte, míg 35 évvel ezelőtt 300 ezer amerikai katona állomásozott Európában, a számuk most ennek tizede.

„Vagyis bármilyen állítás, amely szerint az Egyestül Államok provokatívan lép fel, vagy instabilitást okoz a térségben, egyszerűen nevetséges, hiszen – mint említettem – 300 ezerről 30 ezerre csökkentette katonái létszámát.”

Hozzátette azonban, ahhoz, hogy a szövetség tagországainak biztonságát ne lehessen megkérdőjelezni egységre, a védelmi és elrettentő erő fokozására, illetve közös gyakorlatokra van szükség. A NATO így erőt mutat, illetve azt, hogy képességeit kész és tudja is használni.

Frederic Ben Hodges méltatta a magyar katonák szerepvállalását is.

„Magyarország, amely fantasztikus munkát végez számtalan területen, felkészült tiszteket, katonákat állít ki, akikkel együtt szolgáltunk például Afganisztánban, vagy közös hadgyakorlatokon veszünk részt” - mondta az InfoRádiónak adott interjújában az Egyesült Államok Európában Állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×