eur:
393.14
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hétfőn tárgyal a robbantásról a nemzetbiztonsági bizottság

Jövő hétfőre hívta össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület elnöke, hogy tájékozódjanak az aktuális nemzetbiztonsági ügyekben, köztük a Teréz körúti robbantásról, valamint a párizsi és brüsszeli terrormerényletek magyarországi vonatkozásairól.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, a testület ezen a héten egyszer már ülésezett, és - a fideszes kezdeményezés ellenére - nem tart indokoltnak egy újabb együttes ülést a rendészeti bizottsággal.

A parlament honlapja szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága csütörtökön reggel 8 órai kezdettel tart zárt ülést. Napirendjük szerint a testület tájékoztatást kér a párizsi terrortámadások vonatkozásában a magyar, belga és francia hatóságok közös vizsgálatának eredményéről, továbbá a Teréz körúti robbantással kapcsolatos fejleményekről.

Molnár Zsolt jövő hétfő reggel 8 órára hívta össze a nemzetbiztonsági bizottságot. Elmondta: a zárt ülésen több aktuális ügyben is részletes tájékoztatást kér. A napirenden szerepel a Teréz körúti robbantás, valamint a párizsi és brüsszeli merényletek magyarországi vonatkozásáról szóló francia, belga és magyar hatóságok közös vizsgálatának eredményeire is kíváncsiak.

Keddi számában a Magyar Idők írt arról, hogy a tavaly november 13-ai párizsi és a 2016. március 22-ei brüsszeli merényleteket elkövető terroristasejt több tagja tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon. Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a párizsi és brüsszeli merényletekben közreműködő terroristák az illegális menekülthullámmal érkeztek Budapestre. Kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság is áttekinthesse a francia, belga és magyar szolgálatok ezt igazoló dokumentációját.

Molnár Zsolt azt mondta: a bizottság jövő hétfői ülésén egy másik, szintén az alelnök által kezdeményezett ügyet is napirendre tűznek, miután Németh Szilárd a Pesti Srácoknak nyilatkozva beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordult a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek tevékenységének teljes átvilágítását kérve, a migrációs folyamatokban játszott szerepük tisztázása érdekében.

Emellett tájékoztatást kérnek a testület jobbikos tagja, Mirkóczki Ádám által kezdeményezett, a Jobbik elnökét Vona Gábort is érintő megfigyelési ügyben - fejtette ki Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke.

Mirkóczki Ádám keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőitől a fotós és társának kihallgatásáról érdeklődne, az Alkotmányvédelmi Hivataltól pedig azt kérdezné, tártak-e fel nemzetbiztonsági kockázatot, állhat-e idegen ország titkosszolgálata vagy hírszerzése az ügy mögött, továbbá hogy van-e összefüggés Spéder Zoltán bankvezető, a jobbikos Volner János, Vona Gábor, Juhász Péter Együtt-alelnök és Simicska Lajos nagyvállalkozó ügye között. Hozzátette: Vona Gábor bizottsági meghallgatását is kezdeményezi, és erre nyílt ülést javasol.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×