eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Obama bírálta Oroszországot az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében - a nap hírei

Továbbra sem tartja elfogadhatónak a nyomásgyakorlást a menekültek befogadásáért a külgazdasági és külügyminiszter. Jövő héten tájékoztatja az önkormányzatokat az intézmények működtetésének átvételi menetrendjéről az oktatási államtitkárság.

Bírálta Oroszországot az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében. Barack Obama beszélt arról is, hogy a szíriai konfliktust nem lehet katonai úton rendezni, folytatni kell a diplomáciai munkát. A leköszönő ENSZ főtitkár, Ban Ki Mun pedig elítélte a damaszkuszi kormányt, amiért az öt éve tartó szíriai polgárháborúban városnegyedeket bombáz le és kínozza a fogvatartottakat.

Továbbra sem tartja elfogadhatónak a nyomásgyakorlást a menekültek befogadásáért a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának megnyitója előtti nyilatkozatában erősítette meg. A tárcavezető szerint a migrációt kiváltó okokat kell kezelni, vagyis a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell Európába hozni.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint nem lehet megkerülni az emberek véleményét a kötelező kvóták és az uniós migrációs politika ügyében. Takács Szabolcs a brüsszeli tanácskozás után kiemelte, Magyarország támogatja az unió törekvéseit a közösség külső határainak védelmére.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarországon is bármikor bekövetkezhet terrortámadás, ezért egyre több olyan gyakorlatra van szükség, amellyel a biztonságot hatékonyan lehet szolgálni. A honvédelmi miniszter Újdörögdön a Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ közös gyakorlata után beszélt erről.

Nem tervezi posztja elhagyását Colleen Bell. A budapesti amerikai nagykövet cáfolta a Magyar Nemzetben a távozásáról megjelent információt. A diplomata hozzátette: addig tölti be a pozícióját, amíg csak lehetséges.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A Magyar Nemzeti Bank az 0,4 százalékra csökkentette idei, és 2,6 százalékról 2,3 százalékra a jövő évi inflációs várakozását. A GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésén nem változtatott.

A bruttó átlagkereset 256.900 forint volt júliusban, 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora szerint több évre van szükségük a felsőoktatási intézményeknek az informatikus hiány leküzdéséhez. Józsa János az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: mintegy 20 ezres hiányról tud, az intézmény most 700 diákot vett fel erre a területre.

Emelkedik októbertől a benzin jövedéki adója literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal. A júniusban elfogadott új jövedéki adótörvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok adóját. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte: egy esetleges októberi jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása.

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a törökbálinti tüdőgyógyintézet belső kontrollrendszerében. Az ÁSZ szerint nem volt szabályszerű az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása sem 2011 és 2014 között. A szervezet javaslatokat fogalmazott meg az emberi erőforrások miniszterének, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójának és a tüdőgyógyintézet főigazgatójának.

Jövő nyárra készül el a Róbert Károly körút rekonstrukciója. A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint az érintett 2 és fél kilométeres szakaszon 33 éve nem volt felújítás, ezért azonnal el kellett kezdeni a munkálatokat.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×