eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla

Egyre népszerűbb az egynapos sebészet

Folyamatosan nő az egynapos sebészeti ellátások száma a kórházakban - tudta meg az InfoRádió az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Tavaly júliustól ugyanis a szaktárca lehetővé tette a kórházak számára, hogy finanszírozási korlát, azaz teljesítményvolumen-korlát nélkül végezzék el ezeket a beavatkozásokat. A járóbeteg-szakellátók szerint ezt az ambulanciákon is lehetővé kellene tenni.

Több száz különböző műtétet finanszíroz egynapos ellátás keretében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: ilyen például a szemműtétek nagy része, a vesekőzúzás, a szívkatéterezés vagy a sérvműtét.

Természetesen nem mindenkit lehet hazaengedni 24 óra elteltével, fontos a beteg általános állapota, és az is, hogy otthon van-e segítsége. Az ilyen ellátás előnyei azonban könnyen beláthatóak: a betegnek nem kell hosszan kórházban tartózkodnia, s nem foglalja az ágyat más súlyosabb betegek elől.

A kormány tavaly júniusban engedélyezte a kórházak aktív osztályai számára, hogy az addig gátat jelentő úgynevezett teljesítményvolumen-korlát felett is végezzenek finanszírozott, egynapos beavatkozásokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai azt mutatják: egy év alatt havonta csaknem 2500-zal több, már 18 493 ilyen típusú beavatkozást végeznek el – mondta Dr. Fülöp László, a sajtó és tájékoztatási főosztály vezetője.

A Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja szerint a kórházi műtétek közt a jelenlegi duplájára lehetne növelni az egynapos ellátások arányát a mostani 10 százalékról. Tamás László János hangsúlyozta: javítani kell a szükséges infrastruktúrán, hogy mindenütt biztosított legyen az erre a célra elkülönített műtő, szakszemélyzet és a beteg megfelelő utógondozása is.

Évi több mint 16 ezer egynapos műtétből csupán egynél merült fel súlyos, ötnél pedig kisebb szövődmény - összegezte a járóbeteg-szakellátók 2014-es adatait Dr. Pásztélyi Zsolt. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség leköszönő elnöke úgy véli: a rendelőkben is fel kellene oldani az egynapos ellátásokra kiszabott teljesítmény-korlátot, így a kórházakhoz hasonlóan ők is növelhetnék az ellátottak számát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×