eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Kevés a rendőr, rengeteg a baleset az autópályákon

Háromezer rendőr toborzását kezdte meg az állam, de az újoncok a határt fogják védeni, és nem a közlekedésbiztonságot. Pedig az elmúlt hétvége baleseti statisztikája azt bizonyítja, hogy érdemes lenne több rendőrt kivezényelni az autópályákra.

A nyár utolsó hétvégéjének napsütése a Balatonra és más vidéki nyaralóhelyekre csábította az embereket. Sokan már csütörtökön útra keltek, és az autópályát választották, hogy gyorsan haladjanak – vesztükre. Három nap alatt ugyanis 184 személyi sérüléssel járó baleset történt Magyarország útjain, és jó néhány éppen az autópályákon.

Csütörtökön három baleset akadályozta a forgalmat az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, Mindegyik ugyanott, Sukoró térségében. A baleseti térképet átnézve nyilvánvalóvá válik, hogy a legtöbb hétvégi baleset négy-öt jellemző helyszínen történik. Ritkán van például olyan szombat, amikor az M7-esen az érdi emelkedőn vagy közvetlenül utána nem kell összetört autókat és helyszínelő rendőröket kerülgetni.

Pénteken az M5-ösön a 23-as kilométerszelvényben három jármű ütközött össze. Nem sokkal később ugyanezen az autópályán a Szeged felé vezető oldalon, Hernádnál is történt egy baleset: egy járműszerelvény és egy személyautó hajtott egymásba. Az M1-es autópálya Ausztria felé vezető oldalán, Börcs térségében két személygépkocsi ütközött össze. Az M3-ason kátyúzás nehezítette meg a közlekedők előrejutását. Szombaton az M5-ösön Lajosmizsénél egy személyautó és egy tehergépkocsi ütközött össze. Az M7-esen Lepsénynél négy autó futott egymásba. Vasárnap az M7-es autópályán Polgárdi térségében hét kilométeres torlódás alakult ki egy baleset miatt. Az M5-ösön Kakucsnál egy kisteherautó borult fel.

Ehhez képest az autósok rendőrt általában csak akkor látnak az autópályákon, amikor már megtörtént a baj, és helyszínelni kell. Pedig ha több járőr ellenőrizné a forgalmat, akkor talán kevesebb baleset történne.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Autópálya-felügyeleti és Baleset-megelőzési Osztályának vezetője tud ezekről a kritikákról, de szerinte elég rendőr van az autópályákon, csak hát ellenőrizniük kell a benzinkutakat és a pihenőket is, a leállósávban pedig nem dolgozhatnak. Kiss Csaba szerint egyébként nem akkor lenne kevesebb baleset az autópályákon, ha még több rendőrt vezényelnének ki, hanem akkor, ha az autósok óvatosabban vezetnének.

Az kétségtelen tény, hogy nincs elég rendőr. Mert akik vannak, azok közül sokan a déli határt védik a migránsoktól. Tudja ezt a kormány is: augusztus 10-én nem véletlenül döntött arról, hogy fel kell venni háromezer új rendőrt. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az újoncok sem autópályákon vigyáznak majd a biztonságra, hanem a kerítés mellett strázsálnak. Papp Károly országos rendőrfőkapitány szeptember elsején meg is hirdette a határvadászok toborzását.

Szinte biztos, hogy a menekültügyi válsághelyzetet szeptember kilencedikén meghosszabbítják, tehát az autópályákon továbbra sem lesz több rendőr. Összeállításunk elkészítésének napján, hétfőn egyébként már két baleset is történt az autópályákon: az egyik az M1-M7 bevezető szakaszán, a másik pedig az M7-esen, Martonvásárnál. A baleseti térkép ide kattintva tekinthető meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×