eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar nemzetbiztonsági érdek a török belpolitikai stabilitás Szijjártó szerint - a nap hírei

Együtt tesz lépéseket Románia és Magyarország a közös uniós agrárpolitika összehangolásáért. Bukaresti lapinformáció szerint beismerte tettét a szerdai nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottja.

Magyarország nemzetbiztonsági érdekének tartja a török belpolitikai stabilitást a külgazdasági és külügyminiszter, mert szerinte ennek hiánya a tavalyinál is komolyabb bevándorlási hullámhoz vezethet. Szijjártó Péter Pozsonyban, az uniós tagországok külügyminiszterei informális találkozójának második, záró napján mondta ezt, miután Törökország küldöttségével tárgyalt. Arról is beszélt: a találkozón részt vevő uniós külügyminiszterek egy része aggályokat vetett fel az államcsínyt követő elszámoltatás miatt. A tárcavezető azt mondta: Budapest támogatja azokat a lépéseket, amelyek egy esetleges újabb államcsíny elkerülését szolgálják, mivel Törökország destabilizációja az európai biztonságot veszélyeztetné.

Brüsszel és Ankara kapcsolatairól tárgyal jövő héten a török fővárosban Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn bővítési biztos. Federica Mogherini Pozsonyban, az uniós külügyminiszterek informális találkozóján az uniós ügyekben illetékes török miniszterrel is tárgyalt. Elmondta: Brüsszel és Ankara is fontosnak tartja a menekültügyi megállapodás betartását, de a Törökország által várt vízummentesség időpontjáról nem beszélt. Ömer Celik ugyanakkor úgy fogalmazott: Ankara elzárkózik bármilyen, a migrációs válság kezelését szolgáló új egyezségtől, ha az unió nem törli el a vízumkényszert.

Súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatokkal jár a brüsszeli kvótacsomag - hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba úgy fogalmazott: nem várható el a magyar emberektől, hogy ezt a kockázatot vállalják, főleg úgy nem, hogy a migrációs válság előidézésében nekik semmilyen felelősségük nincs. Ismét úgy vélte: az október 2-i, kötelező betelepítésről szóló népszavazásra azért van szükség, mert a kormány szerint Brüsszel rossz választ adott a migrációs válságra.

A kötelező betelepítési kvóta ellen érvelt az MSZP elnöke, ugyanakkor továbbra sem ért egyet a kormány által kezdeményezett október 2-i népszavazással, ezért a távolmaradásra szólított fel. Molnár Gyula Budapesten, pártja évad- és kampánynyitó választmányi ülésén úgy fogalmazott: a Fidesz országa a látszatok országa, a siker, a munka, a fejlődés látszatáé. A Fidesz frakció úgy reagált: az MSZP a demokrácia legfontosabb intézményét, a népszavazást támadja.

Az Együtt nem menekültellenes, nem kvótaellenes, hanem kerítésellenes - mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke a tömörülés országos politikai tanácsának ülésén. Azt is megerősítette, hogy a párt a népszavazásról távolmaradást támogatja. Hangsúlyozta, hogy az Együtt nem fogadna be mindenkit és mindenhonnan ellenőrzés nélkül, hanem biztonságot és nyugalmat teremtene azoknak, itt akarnak élni.

Együtt tesz diplomáciai lépéseket Románia és Magyarország a közös uniós agrárpolitika összehangolásáért. Erről a magyar földművelésügyi miniszter és a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter állapodott meg a romániai Szilágyperecsenben. A szilágysági településen folytatott tárgyalás után Fazekas Sándor elmondta: a két ország ugyancsak egyetért abban, hogy az uniós mezőgazdasági támogatásnak egyszerűnek és gazdabarátnak kell lennie.

A török hadsereg mintegy 20 harckocsija vonult be szíriai területre. Hírügynökségi értesülés szerint a konvoj haladását török tüzérség fedezte, amely az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet állásait vette tűz alá. Ankara a napokban azt közölte: a szíriai határ mentén 90 kilométer széles sávot akar megtisztítani. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a kurdokkal szövetséges csoportok elleni támadások miatt, ugyanis ezeket a csoportokat Washington támogatja az Iszlám Állam elleni koalíciós hadjáratban.

Bukaresti lapinformáció szerint beismerte tettét a szerdai nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottja, azt azonban nem, hogy készült volna rá. Egy helyi lap a tárgyalóteremben elhangzottakat ismertetve azt írta: az emberöléssel gyanúsított román orvos állítása szerint öngyilkossági szándékkal tért vissza Romániába. A kolozsvári ítélőtábla pénteken elfogadta a magyar hatóságok kiadatási kérelmét. Az orvost csütörtökön fogta el a román rendőrség Kolozsváron. A magyar hatóságok gyanúja szerint Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölte az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×