INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

a nap hírei

tarlós istván

duna aréna

Erkölcsi bizonyítvány kell a polgármestereknek - a nap hírei

InfoRádió

Felgyorsul a 3-as metróvonal felújításának programja - jelentette be a főpolgármester. Az oktatási államtitkár szerint jó úton halad a felsőoktatás átalakítása. Erkölcsi bizonyítványhoz kötné a polgármesteri tisztség betöltését az igazságügyi tárca. A nap legfontosabb hírei szeptember 2-án.

Felgyorsul a 3-as metróvonal felújításának programja, a kormány biztosítja majd a jelenlegi becslések szerint szükséges mintegy 50 milliárd forintot, amely az úgynevezett bekerülési összeg és a várható uniós támogatás közötti különbség. Erről a főpolgármester beszélt, miután egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tarlós István a Budapestinfón hangsúlyozta: a kivitelezési közbeszerzés elhúzódásának az az oka, hogy korábban nem kapott a kormánytól konkrét fedezetigazolást, és tovább tartottak a szakmai egyeztetések. Közölte: ha 10 napon belül nem történik meg a kivitelezési közbeszerzés kiírása, kezdeményezi a Fővárosi Közbeszerzési Kft. cégvezetőjének leváltását. Kijelentette: a metrófelújítási munkának február végén, március elején el kell indulnia.

Nem haladja meg az eredeti költségvetési keretet és hónapokkal a tervezett március végi határidő előtt elkészül a Dagály Úszóaréna, a jövő évi budapesti vizes világbajnokság központi helyszíne. Ezt a kiemelt budapesti kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában. Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője azt is hangsúlyozta: nem marad el más fővárosi uszodák felújítása sem, korszerűsítika többi között a Hajós Alfréd Uszodát ésa tervek szerint október és május között a Császár-Komjádi uszodát is.

Egyhangúlag támogatta a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. Kósa Lajos, a testület elnöke megjegyezte: szeptember 9-én veszíti hatályát a válsághelyzet elrendeléséről szóló kormányrendelet.A Belügyminisztérium a bizottsági ülésen tartott beszámolójában megerősítette, hogy további 6 hónappal akarja meghosszabbítani a válsághelyzetet. Ezt a javaslatot támogatta a bizottság valamint azt, hogy 3 ezerrel nőjön a rendőrség állománya. A baloldali képviselők nem voltak jelen az ülésen.

A biztonságnak mindent meg kell előznie az európai uniós politikákban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a tagországok külügyminisztereinek Pozsonyban kezdődött kétnapos informális találkozóján úgy vélte: a kérdésben már egyre kevésbé van vita a közösségben. A tárcavezető szerint az európai biztonsági helyzet javításához a többi között elsődleges fontosságú lenne egy közös európai hadsereg létrehozása.

A védőnők is megkapják a nekik járó teljes béremelést – jelentette ki az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Mészáros János elmondta: a védőnőket alkalmazó szolgálatoknak kötelező kifizetni az idei évre járó kétmilliárd forintos, fejenként 30-35 ezer forintos pluszjuttatást. Hozzátette: az előző évhez hasonlóan 10 milliárd forintot kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, ezen felül 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok.

Javaslatot dolgoz ki a kormánynak az igazságügyi minisztérium azért, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül ne lehessen valaki polgármester. Trócsányi László kifejtette: a gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő, ezért a minisztériumnak jogi megoldást kell kidolgoznia, hogy hasonló ügyek ne fordulhassanak elő ismét. Hozzátette: bár Magyarországon sok álláshely betöltéséhez erkölcsi bizonyítvány szükséges, a településvezetői tisztség ugyanakkor nem tartozik ebbe a körbe.

Az oktatási államtitkár szerint jó úton halad a felsőoktatás átalakítása. Palkovics László a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitóján az egyik legfontosabb előrelépésnek azt tartotta, hogy a tanulni vágyó fiatalok bizalma megerősödött a felsőoktatás iránt, és az idén 5 százalékkal többen nyújtottak be felvételi kérelmet, mint tavaly. Palkovics László hozzátette: további együttműködési lehetőségeket kell keresni a felsőoktatási intézmények között.

A hagyományokra lehet építeni a jövőt - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Zsigmond Király Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Simicskó István a nyáron egyetemi rangot kapott intézmény rendezvényén azt mondta: egy iskolát a tanárok műveltsége, felkészültsége, az oda járó diákok akarata, céljai, tanulni vágyása határozza meg.

Patyi András marad a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, miután a fenntartói testület támogatta a szakember pályázatát. A 2019. december 31-éig szóló kinevezést az egyetemet fenntartó miniszterek az oktatásért felelős miniszterrel közösen terjesztik a köztársasági elnök elé. A rektori pályázatot az egyetem szenátusa is megvitatta. Patyi András 2012. január 1-je óta vezeti az egyetemet, jelenlegi megbízatása ez év végén jár le.

Elfogadta a kolozsvári ítélőtábla a nyíregyházi gyilkosság elkövetésével gyanúsított román orvos kiadatását kezdeményező magyar kérelmet. A bíróság egyúttal harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte a férfit. Az 54 éves orvost csütörtökön fogta el a román rendőrség Kolozsváron. A férfi a magyar hatóságok gyanúja szerint szerdán Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette.

Üzbegisztánban hivatalosan bejelentette az államfő halálát a kormány. A 78 éves Iszlam Karimov múlt szombaton kapott agyvérzést. A politikus 1991 óta volt a független Üzbegisztán elnöke. Halála destabilizálhatja 32 millió lakosú közép-ázsiai országot. Az elnöknek ugyanis nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018