eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szigorítással ünnepelné a furmintot a Mádi Kör

Szigorítással ünnepelné a furmintot a Mádi Kör

„A Mádi Kör minden éves kóstolójára készül egy kiadvány, ami bemutatja a Mádi Kör tagjait, és mindenféle érdekességekkel szolgál. Az idei kiadványban meghirdetjük a Mádi Kör új eredetvédelmi javaslatát” - mondta az InfoRádiónak Barta Károly, a Mádi Kör tagja.

Idén tíz éves a Mádi Kör. Az egyesületnek minden évben van egy bemutatója a Furmint Ünnep előestéjén, az idei egy kicsit nagyobb szabású lesz, mint amilyen az előző években volt -számolt be Barta Károly.

„A Mádi Körnek van egy saját eredetvédelme, ami fokozatosan finomodott évek óta. Most eljutottunk oda, hogy idén egy önálló javaslattal álltunk elő, és azt javasoljuk a hegyaljai hegyközségnek, hogy fogadja el. Egy önálló község-eredetvédelmet szeretnénk megteremteni, ami sok tekintetben szigorúbb, mint a tokaji előírások” - közölte a Mádi Kör tagja.

„A javaslat alacsonyabb terméskorlátozást ír elő a mádi faluborokra, és még szigorúbbat a dőlős borokra. Ha egy termelő ráírja a borára, hogy mádi bort készít, ott nem a szokásos, Hegyalján engedélyezett termésmennyiséggel kell számolni, hanem hetven mázsával. És ennél is szigorúbb az előírás, ha dűlőnevet is ráír a termelő – ez már csak 50 mázsa hektáronként. Az aszúszem minőségére és felhasználására is szigorúbb az előírás: egy kilogramm aszúszemből 1,3 liter terméket lehet készíteni, amibe beleértjük az aszúbort és a fordítást is. Ha dűlőnevet írunk rá, akkor az csak egy szőlőfajtából lehet: vagy furmint vagy hárslevelű” - ismertette a javaslat részleteit Barta Károly.

Elmondta, hogy ezek az előírások, minőségi korlátok évek óta finomodtak. Mivel ma gyakorlatilag a borvidék dűlős borainak 70 százaléka a mádi határból készül, ezért gondolták azt, hogy talán megérett az idő arra, hogy egy önálló község-eredetvédelmet hozzanak létre.

„Ennek részleteit kidolgozta a Mádi kör, még a jogszabálytervezet is elkészült, és javasolni fogjuk a hegyközségnek, hogy fogadja el. Ennek az első megjelenése a Mádi Kör nevű kiadványban lesz a mostani Furmint Ünnep alkalmából” - részletezte a Mádi Kör tagja.

„A Mádi Kör minden híres bemutatójára készül egy kiadvány, ami bemutatja a Mádi Kör tagjait, és mindenféle érdekességekkel szolgál. Az idei kiadványban meghirdetjük ezt a bizonyos Mádi Kör eredetvédelmi javaslatát, és lesz egy nagyobb cikk a szamorodni történetéből és kialakulásából. Mindez angolul és magyarul is, két nyelven fog megjelenni” - tette hozzá Barta Károly.

A témáról bővebben hallhatnak az InfoRádió bormagazinjában. A műsorban a Mádi Kör elnöke, Szepsy István is nyilatkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×