eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tollal írt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikus kitöltés - lapszemle

A fogvatartottak munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázatot a kormány - írja a Magyar Idők. Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a Magyar Nemzetből.

A fogvatartottak munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázatot a kormány. A Magyar Idők szerint a rendelkezésre álló tervezett keretösszeg három és fél milliárd forint, a pénzt az Európai Szociális Alap és magyar költségvetés biztosítja. A program azért fontos, mert szabadulása után minden második elítélt ismét a bűnözés útjára lép.

Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. Eddig szerződésben rögzítették, hogy az érintett naponta hány óra gondozásra jogosult, a jövőben azonban a kötelező gondozási időtartamot törlik a szerződésekből. Aki viszont vállalja, hogy sokat fizet, annak a gondozási szükségletét sem vizsgálják.

Egészen különös helyzet állt elő a devizahiteleseket érintő döntés ügyében. A Népszabadság rávilágít: jogerős döntés kötelezi a Kúriát arra, hogy kiadjon az őt beperlő, pórul járt devizahiteleseknek eddig a nyilvánosság elől elzárt dokumentumokat. A Kúria azonban most felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és kéri a korábbi határozat felfüggesztését. A csavar a történetben, hogy a kérelemről magának a kezdeményezőnek, a Kúriának kell döntenie.

Hiába igyekezett elérni a hulladékgazdálkodási törvény módosítását Tarlós István a kormánynál, Budapest eddig nem kapott felmentést, vagyis a városnak is szerződnie kell a nagy állami kukaholdinggal – írj a Népszabadság. A lap szerint ezzel évi tízmilliárd forintot veszít a város.

Tollal írt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikus kitöltés – a Magyar Nemzet információi szerint ezt fontolgatja a Fidesz, elvileg ez lenne a megoldási javaslatuk arra, hogy átláthatóbbak legyenek a politikusok vagyonbevallásai. Vannak azért komolyabb felvetéseik is, gyorsítanák például a mentelmi jog felfüggesztését, és társadalmi egyeztetést írnának elő akkor is, ha nem a kormány, hanem egy képviselő nyújt be törvényjavaslatot.

A Magyar Idők szerint korábban felmerült a tanévkezdés akadályozása a pedagógustüntetéseken aktívan részt vevő Hívatlanul Hálózat részéről. A lap a civil szervezet júniusi üléséről szóló jegyzőkönyvre hivatkozik, a Független Diákparlament akkor felszólaló képviselője azonban most azt mondta: nem terveznek ilyesmit, szeretnének esélyt adni a nyári változtatások után átalakuló rendszernek.

Az igazi klímaszezon ugyan nyár elején van, de aki szeretne klímát, a leértékelések miatt most akár 30 százalékos kedvezménnyel juthat hozzá – írja a napi.hu. Ügyelni kell arra, hogy ma már kizárólag klímaszerelőtől származó tanúsítvánnyal lehet beszerezni ezeket a berendezéseket.

Egyszerre gazdasági és politikai időzített bombán csücsül az olasz kormány, mely ősszel akár meg is bukhat a beígért népszavazáson. A Portfolió elemzéséből kiderül: sokan máris a Brexittel vonnak párhuzamot, bár egyelőre nincs szó arról, hogy Olaszország kilépne az eurózónából. Az viszont tisztán látszik, hogy ha bukik a kormány, akkor könnyen euroszkeptikus pártok kerülhetnek hatalomra.

Évről évre csökken a betörések száma Magyarországon, ennek ellenére még mindig csupán a bejelentések negyedében talál rá a rendőrség az elkövetőkre. A betörések többségénél így legfeljebb a biztosítóban bízhatunk – ha megfelelő a szerződés. A Pénzcentrum a szükséges óvintézkedéseket gyűjtötte össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×