eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Döntött a 3-as metró felújítása miatt szükséges járműpótlás forrásáról a főváros - a nap hírei

A szakemberhiány pótlására alakította át a kormány a szakképzést - hangsúlyozta az oktatási államtitkár. A Pedagógusok Szakszervezete szerint hiányzik a jogi háttér a rugalmas tanmenet bevezetéséhez.

A Magyarországon működő cégeknél előállt szakemberhiány pótlására alakította át a kormány a szakképzést - hangsúlyozta az oktatási államtitkár. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: szeptember 1-től a gimnáziumok mellett létrejönnek a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák. Elismerte ugyanakkor, hogy nem sikerült feltölteni az új szakképző intézmények férőhelyeit. Beszélt arról is: ettől a tanévtől már az általános iskolák első négy évfolyamán kapják ingyen a tankönyvet a diákok. A tanulók hamarosan akár ingyen is kaphatnának digitális eszközöket.

Fenntartja a magyar kormány a nemzetiségi- és egyházpolitikáját - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós elmondta: az elmúlt hat évben a kormány folyamatosan emelte a nemzetiségeknek nyújtott támogatásokat annak érdekében, hogy erősítse az itt élő 13 nemzetiséget.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint hiányzik a jogi háttér a rugalmas tanmenet bevezetéséhez, melyet az oktatási államtitkárság tett közzé. Galló Istvánné elnök az InfoRádiónak azt mondta: szakmaiatlan a tanulói terhek csökkentése úgy, ha több tananyag kihagyására ad lehetőséget. Az érdekképviseleti vezető szerint nincs előrelépés a pedagógusok kötelező óraszámában, az üres álláshelyek feltöltésében, nem tudtak megállapodni a tankönyvi monopólium megszüntetéséről sem.

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei költségvetésben is biztosítja a kormány az óvodák építésére és bővítésére szolgáló 2 és fél milliárd forintos pályázati keretet. A nemzetgazdasági miniszter a 135 millió forintból kibővített óbudai Meseerdő Óvoda átadó ünnepségen emlékeztetett: az elmúlt években a rendelkezésre álló forrásból 66 településen kezdődhettek fejlesztések, és csaknem 2 ezer óvodai férőhely jött létre országszerte. Varga Mihály hozzátette: tavaly a kabinet 2 milliárd forintot fordított az óvodai konyhák javítására.

Az országgyűlési képviselők mentelmi jogát és vagyonnyilatkozati kötelezettségét is érintő egyeztetés-sorozat kezdődik - közölte az országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke. Gulyás Gergely az InfoRádióban elmondta: a változtatásokat az Európa Tanács korrupcióellenes szervezete javasolta. Hozzátette: a kormánypártok minden parlamenti frakció javaslatait várják a témában a kétharmados többséget igénylő törvénymódosításhoz.

Támogatja Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásait Magyarország - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy a szerb uniós integrációért felelős miniszterrel egyeztetett Budapesten. A tárcavezető hangsúlyozta: a délkelet-európai régió stabilitása nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek, ezért a kormány számára elfogadhatatlan minden olyan szándék, amely folyamatának lassítására irányul.

Döntött a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlás forrásáról a Fővárosi Közgyűlés. A kormányhatározat szerint a kabinet költségvetési támogatást nyújt a fővárosi önkormányzatnak a 150 metrópótló busz szolgáltatásának finanszírozására. A testület döntött a BKV és a HÉV-ágazat szétválásáról, a Pók utcai felüljáró felújításáról, a Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új Duna-parti sétány elnevezéséről , valamint módosította a hajléktalanrendeletet.

Csatornázási munkák miatt rövidebb lesz csütörtöktől jövő tavaszig a margitszigeti buszok útvonala. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a 26-os busz az Árpád híd és a Zenélő kút között közlekedik, a Nyugati pályaudvar és a Szállodák közötti megállókat a buszjárat továbbra sem érinti. Vagyis a Margitszigeti Nemzeti Sportuszoda továbbra sem közelíthető meg tömegközlekedéssel. A 226-os járat az Óbudai sziget és az Árpád híd között szállít utasokat, az Árpád híd felé tartó buszok betérnek a Margitszigetre is, de csak a Zenélőkútig járnak, és szintén kimarad a Szállodák megálló.

Egy román állampolgárságú férfit gyanúsít a rendőrség a Nyíregyházán szerdán történt lövöldözéssel összefüggésben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott: a férfi egy családi házban lakó házaspárra lőtt, majd elmenekült a helyszínről. A nő meghalt, férje életveszélyes sebesüléssel került kórházba. A meglőtt férfit megműtötték a nyíregyházi kórházban, állapotáról hivatalos közlést egyelőre nem adott ki az intézmény. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója elmondta: a kiérkező mentők a házban egy hét év körüli ikerpárt is találtak, ők azonban nem sérültek meg.

Új hatóság felel ezentúl a Vatikánban a menekültekért és a szegényekért. A Ferenc pápa által létrehozott hivatal januárban kezdi működését. Tevékenysége kiterjed majd a szegényekre, betegekre, foglyokra, munkanélküliekre, valamint a háborúk és természeti katasztrófák áldozataira. A kúriai reform keretében a bíborosi tanács már két új minisztériumi szintű hivatal elindításáról döntött. Az egyik a szeretetszolgálat, az igazságosság és a béke, míg a másik a világiak, a család és az élet intézménye lesz.

Brazíliában megfosztotta tisztségétől az elnököt a szenátus. A parlament felső háza nagy többséggel, 61-20 arányban szavazott Dilma Rousseff elmozdítására. Az államfőt májusban függesztette fel hivatalából a parlament, amely a költségvetési törvény megsértése miatt indított eljárást ellene. A politikus mindvégig tagadta, hogy bármiféle bűncselekményt követett el.

Fél évszázad után először érkezett Kubába menetrend szerinti amerikai utasszállító repülő. A Floridából indult gép a szigetország középső részén fekvő Santa Clarában szállt le. A hidegháborúban megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállítását 2014 decemberében jelentette be Washington és Havanna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×