eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ezért hasznos az ötéves korban végzett védőnői vizsgálat

Az iskolakezdés szempontjából az ötéves korban esedékes védőnői státuszvizsgálat a legfontosabb - hangsúlyozta az InfoRádió által megkérdezett szakember. Gitidisz Krisztina szerint ilyenkor még van lehetőség fejlesztésre, korrekcióra, ha valamiben elmaradás észlelhető. A hatéves kori vizsgálat után nincs szükség újabbra, még akkor sem, ha hétévesen kezdi az iskolát a gyermek.

A védőnő születésétől kezdve figyeli a gyerek fejlődését. Az ötéves státuszvizsgálat azért jó, mert akkor még bármilyen lemaradás fejleszthető az iskoláskorig – emelte ki Gitidisz Krisztina.

„Nem a hatéves státusz a legfontosabb, hanem az ötéves. Megnézzük, hogy áll a gyerek fejlődése önállóság szempontjából, mozgáskoordinációban. Lényeges, hogy jobb, bal vagy mindkét kezes, ezek figyelemfelhívóak lehetnek. Az életkorának megfelelően alakul-e a viselkedése, játéktevékenysége, illetve a figyelemszintje, egyáltalán le tud-e majd ülni az iskolában, tud-e koncentrálni figyelni. Ezek fontos szempontjai annak, hogy mehet-e iskolába vagy nem” - mondta a védőnő.

Hozzátette, ilyenkor hallás- és látásvizsgálat is történik, hogy amikor iskolába kerülnek, ezzel már ne legyen gond. Hatéves kori vizsgálat után már nincs szükség újabbra.

„A védőnő 0-tól 7 éves koráig vizsgálja a gyereket, a hatéves státuszvizsgálat az utolsó, amikor iskolába kerül, az iskolavédőnő veszi át. Ha marad az óvodában még egy évet, otthon találkozunk vele, és létezik egy úgynevezett beiskolázási látogatás is, de ez már nem státuszvizsgálat” - magyarázta Gitidisz Krisztina.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×