eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alkotmányjogász: a gyömrői polgármester méltatlanságának kérdését a bíróság dönti el

Egy polgármester méltatlanságának megállapítását nem befolyásolja a választók vélemény-nyilvánítása - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Gyömrőn a hétvégén újraválasztották vezetőnek a tavasszal adócsalás miatt elítélt Gyenes Leventét.

Lövétei István kiemelte: „a választás mint legitimáció arról szól, hogy a lakosság megfelelőnek tartja-e a polgármester ténykedését. Ez nem jogi kérdés elsősorban. Abban igen, hogy létrehoz egy polgármesteri jogviszonyt, de önmagában az, hogy a lakosság a választáson azt a véleményét fejezte ki, hogy ezt az embert polgármesternek megfelelőnek tartja, nem közvetlenül jogi kérdés.”

Az alkotmányjogász hozzátette, az viszont igen, hogy a méltatlanság kérdése fennáll vagy sem.

„Ha fennáll a méltatlanság, akkor ez egy jogi következmény és független attól, hogy a lakosság milyen véleményt nyilvánított. A választás ebből a szempontból nem hoz új jogi tényállást, tehát ha a lakosság úgy döntött, hogy szerintük ez az ember jó polgármester, és megválasztotta, nem semmisíti meg a méltatlanság fennállásának jogi problémáját” - mondta Lövétei István.

A kérdés tehát az, hogy fennáll-e a méltatlanság, ebben a bíróságnak kell döntenie – jelentette ki az alkotmányjogász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×