eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Velkey György: Nem tudni, ki ápolja a gyerekeinket tíz év múlva

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint a főváros nagyon lemaradt az egészségügyi ellátásban, miközben különösen elismert szakemberek dolgoznak itt. Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Budapesten három gyermekegészségügyi póluskórháznak kell lennie, egyiknek mindenképpen Budán.

Elvileg 18 év a gyermekellátás legfelső határa, de több krónikus esetben a fiatal felnőttek is tovább maradnak ebben a körben – mondta a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. Velkey György szükségesnek tartja az úgynevezett betegutak javítását.

„Legyenek gyerekbaleseti sebészeti osztályok, megfelelő centrumok. Most például a fővárosi egészségügyi átalakításban vagy a vidéki egyetemek ilyen központjainak létrehozásánál ez egy kulcskérdés. Legyenek világos betegutak a rendszerben, például a politraumás, az egyszerre sok szervében és testtájékában sérült gyerekek nagyon hamar kerüljenek ugyanúgy központba, mint az égéssérültek, mert sokkal jobbak lesznek az életkilátásaik.”

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese szerint alapvetően jól felépített a gyermekellátási rendszer, de – mint mondja – nem szabad sémákban gondolkozni.

„Akár megyei szinten helyenként, de sokkal inkább térségi szinten, a fővárosban három pólusban kell homogén, középszintű ellátás, ahova a gyerekbaleseti sebészeti esetek, a vakbélgyulladástól kezdve a bélösszetüremkedésig, beesnek és el tudják ott őket mindig látni. Ezeket a szinteket külön kell választani.”

Velkey György hozzátette: a főváros nagyon lemaradt az egészségügyi ellátásban, miközben különösen elismert szakemberek dolgoznak itt. Szerinte Budapesten három gyermekegészségügyi póluskórháznak kell lennie, egyiknek mindenképpen Budán.

A gyermekellátás kultúrája kiemelkedően jó Magyarországon - mondta a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Velkey György.

„A gyerekellátás kapacitás gondjai nem jutnak el odáig, hogy komoly fejtörést okozzon a lakosságnak, de igen nehéz sakkozások vannak emögött, mert intenzív terápiás szakápolók nagyon kevés van, borzasztó felelősségteljes, fontos munkát végeznek.”

Magyarországon jelenleg mintegy 6000 gyerekszakápoló van, ám sokkal többre lenne szükség – tette hozzá Velkey György.

„Olyan nehéz jövő vár ebből a szempontból ránk, hogy ahogy nyugdíjba mennek a most szolgálatot teljesítők, akkor a jelenlegi állapot szerint a számok azt mutatják, nem tudjuk, ki fogja a gyerekeinket ápolni.”

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint az ápolói életpálya átgondolása elkerülhetetlen.

„Az egész ápolói életpálya módszeres átgondolása Magyarország egyik sorskérdése.”

Velkey György hozzátette: Magyarországon már nem lehet kívülről pótolni a hiányzó ápolókat.

„Ez nem pótolható már a határon túli magyarságból, mert lassan már visszafelé mozgás van, például Erdély felé, régebben ez egy ideig pufferolta a hiányokat. Jelenleg is napi égető kérdés, hogyan tudjuk az ápolókat kiállítani, de egy évtized múlva egészen kritikus kérdés lesz.”

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke hozzátette: a közeljövő béremelése indulásnak jó, de megoldásnak egyáltalán nem elegendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×