eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Maradt az alapkamat – a nap hírei

Magyarország teljes mértékben megvédi határait – jelentette ki a kormányfő egy brazil lapinterjúban. Nem változtatott a 9 tized százalékos jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. Nem indulhatnak a szeptemberi, riói paralimpián az orosz sportolók.

Magyarország megvédi határait, akkor is, ha Törökország beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el az Európai Unióba - hangsúlyozta a miniszterelnök egy brazil lapnak adott interjújában. Orbán Viktor szólt arról is, hogy lehetetlennek tartja kivonni a törököket az európai uniós vízumkényszer alól, ugyanakkor kiállt Recep Tayyip Erdogan török elnök mandátuma és Törökország stabilitása mellett.

Európa és Magyarország érdekének is tartja Törökország stabilitását a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ankarai látogatásán hangsúlyozta: Törökország a bevándorlás, a szíriai rendezés és a terrorista szervezetek elleni küzdelem területén is meghatározó szerepet játszik Európa biztonsága szempontjából. Binali Yildirim török kormányfő hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amelyet nagyra értékel.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 9 tized százalékos jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. A jegybank július 26-ai kamatdöntő ülésén úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad.

Az év első hét hónapjában 1231 milliárd forinttal csökkent a központi költségvetés devizaadóssága és 1719 milliárddal nőtt a forintadósság. A Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb havi jelentése szerint 26 százalék alá csökkent a devizaadósság aránya, míg 71 százalék fölé nőtt a forintban vezetett tartozások súlya a teljes államadósságon belül.

Elfogadta a közigazgatási perrendtartásról szóló előterjesztést a stratégiai kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Kovács Zoltán közölte: a testület egyeztetést is kezdeményezett a parlamenti pártokkal Trócsányi László igazságügyi miniszter vezetésével. Szólt arról is, hogy az új kormányzati működési mechanizmusnak megfelelően összesen 29 napirendi pontot tárgyalt meg a stratégiai és a gazdasági kabinet.

Eddig több mint félszáz pályázatíró regisztrált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara online rendszerében. A testület pályázati tanácsadó hálózatába augusztus 15-től regisztrálhatnak a pályázatírók, a kamarai tagok szeptember elsejétől érhetik el a minősített pályázatírókat a honlapon keresztül.

A szabadságért minden nap meg kell küzdeni - hangsúlyozta Szájer József európai parlamenti képviselő a diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartott budapesti megemlékezésen. A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy a magyaroknak mindkét embertelen rezsimet, a nemzetiszocialista és a kommunista rendszert egyaránt át kellett élniük.

Emlékművet adnak át októberben New Yorkban az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére - jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában a világváros magyar főkonzulja. Kumin Ferenc szerint az elmúlt években sikerült kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtenie a kinti magyar szervezetek között.

Augusztus 31-éig kell kérelmezniük a családi bölcsődék fenntartóinak a kormányhivataloknál, hogy januártól pontosan milyen bölcsődét szeretnének működtetni. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy januártól átalakul a bölcsődei ellátórendszer. Megismételte: a szülők a jövőben hagyományos, mini, munkahelyi, vagy családi bölcsődébe írathatják be három év alatti gyerekeiket.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is biztosít a kormány ingyenes tüzelőanyagot a kistelepülésen élő szociális rászorulóknak. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a most megjelent kiírásban az 5 ezer fő alatti települések önkormányzatai összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.

Több száz menedékkérőt vesz át Olaszországtól Németország - jelentette be az olasz belügyminiszter, miután Thomas de Maiziere német belügyminiszterrel egyeztetett. Angelino Alfano üdvözölte Berlin döntését, ugyanakkor nehezményezte, hogy a tagállamok nem hajtották végre az unió menekültek elosztására vonatkozó előírását.

Németországban a kormány vészhelyzeti védelmi terve alapján szükség esetén visszaállíthatják a sorkötelezettséget. Egy berlini belügyi illetékes emlékeztetett arra, hogy a szövetségi kormány 2011-ben nem megszüntette a kötelező sorkatonai szolgálatot, hanem csak felfüggesztette, vagyis továbbra is él az alaptörvény azon rendelkezése, hogy külső fegyveres támadás esetén általános hadkötelezettség van érvényben.

Nem indulhatnak a szeptemberi, riói paralimpián az orosz sportolók. A nemzetközi Sportdöntőbíróság ezzel megerősítette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság augusztus 7-én bejelentett határozatát. Az orosz sportolók kizárása mellett azután döntött a testület, hogy a nemzetközi doppingellenes ügynökség az államilag szervezett oroszországi esetek között 35 olyan doppingesetet is felsorolt, amely az orosz parasportolókat érintette.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×