eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gulyás Gergely: a sikeres népszavazás súlyt ad az álláspontunknak

Az Országgyűlés alelnöke szerint nagyobb lesz a súlya a visegrádi négyek által a migrációs ügyben képviselt álláspontnak egy sikeres népszavazás esetén. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az október 2-i kvótareferendum után az Európai Bizottságnak valamit lépnie kell.

A magyar miniszterelnök és a külügyminiszter, a visegrádi négyekkel szorosan egyeztetve, világos álláspontot képvisel ebben az ügyben, csak így nagyobb lesz a súlya – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

„Az Európai Bizottságnak valamit lépnie kell. Mondhatja természetesen azt, hogy rá nézve nincs kötőereje a népszavazásnak, ez jogilag igaz, de politikailag nem. A visegrádi államoknak is adott az a lehetőség, hogy kilátásba helyezzenek egy hasonló népszavazást, ha a bizottság továbbra sem ért a szóból” - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Hozzátette, szövetségesek nélkül még az Európai Unión belül sem lehet önállóan, hatékonyan érvelni. A legtöbb ügyben a visegrádi államok természetes szövetségeseink.

„Nem csupán történelmi okokból, sőt nem is elsősorban ezért, hanem, mint látjuk a bevándorlás kérdésénél, ezeknek a társadalmaknak az értékvilága sok tekintetben hasonló. Miután a fejlettségünk, a gazdasági teljesítményünk, az egy főre jutó GDP is hasonló, számtalan olyan fejlesztési kérdés van az Európai Unióban, ahol az érdekeink szintén azonosak” - fejtette ki Gulyás Gergely.

Az érdekazonosságon túl értékazonosság és tradíció is jellemzi a visegrádi kapcsolatokat, amelyre, mint a törvényalkotási bizottság elnöke fogalmazott, építeni kell. Kiemelte, akkor lehet hatékonyan érvényesíteni az érdekeket, ha előtte közösen megfogalmazzuk, mi az, ami mindannyiunk számára előnyös. Hogy ez a parlamenti kapcsolatokban is megjelenhessen, az a cél, hogy a visegrádi államok között, a Benelux államokéhoz hasonlóan létrejöjjön egy parlamenti közgyűlés – hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

„Lesz augusztus végén miniszterelnöki csúcs és a házelnökök is rendszeresen találkoznak. Ha ennek formális kereteit a következő fél évben sikerül kialakítani, maximálisan időben vagyunk” - tette hozzá Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint a törvényalkotási bizottságának elnöke 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×