eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Durva jég pusztít több helyen Magyarországon - fotók

Megérkezett a hidegfront Magyarországra, helyenként komoly jégesővel. A hét közepéig hűvösebb napokra kell számítani, utána ismét érkezik a strandidő.

Olvasóink Kisvárdáról és a környékről küldték az alábbi fotókat:

Durva jég pusztít több helyen Magyarországon - fotók

Durva jég pusztít több helyen Magyarországon - fotók

Az elmúlt hét kétszer is hidegrekordot megdöntő időjárása után eleinte még folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, de napról napra melegebb lesz. Több időjárási front is súrolja a Kárpát-medencét, lesz, ami át is vonul fölöttünk, így meglehetősen változékony, többfelé csapadékos időre kell számítani - írja a met.hu.

Az átlagosnál országszerte több fokkal hűvösebb, a szerdai és csütörtöki csapadékos idő ellenére az ország északkeleti részének kivételével szárazabb, de napsütésben sem bővelkedő időjárás az elmúlt napokban az ország középső és délkeleti területein vízhiányt idézett elő a talajban, de a Dunántúl nagy részén, és az Alföld egyes területein 90% körüli a talaj felső 20 cm-ének telítettsége.

Az előttünk álló héten az elmúlt hetinél melegebb, többfelé csapadékosabb időre van kilátás. A hét első napjaiban illetve a legvégén kell többszöri felhősödésre számítani, csütörtökön, pénteken és szombaton sok lesz a napsütés, melyet főként fátyol és gomolyfelhők zavarnak majd. Zápor, zivatar a hét első felében többfelé kialakul, csütörtökön és pénteken csak elszórtan, majd szombaton a Dunántúlon, vasárnap már többfelé várható.

Ezek pontosabb helyét és idejét riasztás oldalon követhetik nyomon. Alapvetően nem lesz szeles idő, zivatarok környezetében kell átmeneti szélerősödésre számítani, illetve vasárnap a Dunántúlon egy érkező markánsabb hidegfronthoz kötődően erősödik meg az északnyugati szél.

A hét elején átvonuló hidegfront mögött ismét lehűl az idő, de keddtől fokozatos melegedés kezdődik, és csütörtöktől főként az Alföldön, majd a hétvégén sokfelé a 30 fokot is meghaladja a legmelegebb órák hőmérséklete. A minimum hőmérsékletek az elmúlt hét rekord hidegei után az átlagos értékek körül alakulnak majd. Nem lesz túlságosan száraz a levegő, a relatív nedvesség értéke napközben sem megy 40% alá, a jellemző értékek pedig 45-65% körül alakulnak, az éjszakai órákban pedig 70-90% között várható a levegő páratartalma.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×