eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még két hétig zajosabb Rákosmente

A lakosság szerint Rákosmentén nagyobb lett a zajterhelés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyes kifutópályájának lezárása miatt. A kettes pályára terelődött, intenzív nyári forgalom okozza a problémát. Hardy Mihály a repülőtér vállalati kapcsolatok igazgatója az InfoRádiónak elmondta, minden panaszt kivizsgálnak, de tíz nap múlva visszaáll a szokott menetrend a reptéren.

A repülőtérnek azért van két futópályája, hogy a mostanihoz hasonló esetekben, amikor a műszeres leszállító berendezés cseréje zajlik, a lezártról a másik pályára lehessen terelni a forgalmat – mondta el a vállalati kapcsolatok igazgatója.

„A nyári csúcsforgalom idején 120-150 járat fordul meg naponta a repülőtéren, a széliránytól és a légiforgalmi irányítás döntésétől függően veszik igénybe a kettes futópálya végeit” - tette hozzá Hardy Mihály.

A XVII. kerület lakosai egy Facebook-csoportot is létrehoztak a megnövekedett zajterhelés és légnyomás növekedés miatt. A repülőtér vállalati kapcsolatok igazgatója kiemelte, minden bejelentést komolyan vesznek, hangsúlyozta, van környezetvédelmi működési engedélye a repülőtérnek és érvényes, úgynevezett zajgátló védőövezet is ki van jelölve.

„Amikor nincs pályazár, a légiforgalom 1-2 százaléka esik erre, a rákosmentei területre, még két hétig tart a megnövekedett forgalom, augusztus 18-án befejeződnek a munkák” - ígérte Hardy Mihály.

Hozzátette, a bejelentést követően 24 órán belül megvizsgálták az esetet, de mint mondta, nehéz eldönteni, mitől esett le néhány cserép. Viharos időszak közepette előfordulhat, hogy egy házilagos kivitelezésű tető megbomlik, nehéz ezt összefüggésbe hozni a repülőgépek mozgásával – hangsúlyozta a repülőtér vállalati kapcsolatok igazgatója.

Hozzátette: „tény, hogy a repülőgépek keltenek légörvényt maguk után, de a lakóházak fölött még igen magasan repülnek ahhoz, hogy fizikai kárt okozzanak az épületekben. Ezzel együtt minden bejelentést komolyan veszünk, megállapodtunk a lakóval, akinek a házáról leesett egy darab cserép, hogy a Budapest Airport ezt megjavíttatja, hiszen esős időben nem maradhat nyitott tetővel egyetlen lakóház sem.”

Hardy Mihály elmondta, hogy a hasonló helyzetben lévő vecsési és a XVIII. kerületi önkormányzattal megállapodtak, hogy a Budapest Airport által létrehozott pénzalapból kijavítják az esetleges hasonló meghibásodásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×