eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Novembertől lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást – a nap hírei

A kőolaj alacsony világpiaci árának és a sertéshús-áfa év eleji csökkentésének is köszönhető nulla százalék körüli az infláció. Példátlannak és szükségtelennek tartja a nemzeti bank biztonsági kiadásait az MSZP. A fővárosban novembertől várhatóan három hónapra lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást.

A kőolaj alacsony világpiaci árának és a sertéshús-áfa év eleji csökkentésének is köszönhető a 0 százalék körüli infláció - közölte a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A friss statisztikai adat szerint a fogyasztói árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak júliusban, mint egy évvel ezelőtt. Balogh László kiemelte: már két és fél éve mérsékelt az inflációs környezet Magyarországon, ez segíti a bérek és a nyugdíjak értékének megőrzését.

Miniszteri biztosként felügyeli a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásait Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Fővárosi Állat- és Növénykert megnyitásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondta: a főpolgármesterrel egyetértésben a kormány úgy gondolta, hogy a Liget-projektnek szüksége van egy szakemberre, aki önállóan koordinálja a kert- és tájépítészeti beruházásokat. A tárcavezető hangsúlyozta: az Állatkert egyik legfontosabb feladata, hogy kövesse és alakítsa az emberek és az állatok közötti viszonyt és átmentse az utókornak a természet csodáit.

Látogatást tett a miniszterelnök meghívására Magyarországon Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor az Országházban fogadta vendégét, majd Esztergomba is ellátogattak. Hozzátette: a délutáni beszélgetésen az európai politikai helyzetet tekintették át.

Példátlannak és szükségtelennek tartja a nemzeti bank biztonsági kiadásait az MSZP. Burány Sándor szocialista frakcióvezető-helyettes a jegybank épülete előtt azt mondta: az MNB pisztolyokat és lőszereket vásárolt, Matolcsy György elnök pedig volt nemzetbiztonsági szakértőkkel veszi körül magát. Úgy fogalmazott: a jegybankelnök tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel a devizatartalékok jelentős részének eladásából származó több százmilliárd a nemzeti bank alapítványaihoz került. Az MSZP-s képviselő az MNB-elnök távozását sürgette.

A fővárosban november végétől várhatóan három hónapra lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást a fölötte álló egykori MTESZ-székház bontása miatt - közölte a Steindl Imre Program vezetője. Wachsler Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a 2018 szeptemberéig tervezett építkezésnek is lesznek olyan szakaszai, amikor rövid ideig nem lesz használható a metrókijárat. Hozzátette: jövő augusztusban átmenetileg le kell zárni a 2-es villamos pályáját is az Országházat az új épülettel összekötő földalatti folyosó építése miatt. Wachsler Tamás szólt arról is, hogy a parlamenti ciklus végére rezidenciát alakítanak ki az Országgyűlés elnökének a Kossuth Lajos tér közelében.

Csaknem 16 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrök júliusban - közölte a területért felelős államtitkár. Zsigó Róbert elmondta: a Nébih munkatársai 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak meg. Az ellenőrök főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel hiányosságokat.

Nőtt az üres lakások aránya Magyarországon, a 2001-es 9,2 százalék után tavaly majdnem 13 százalékra emelkedett, számuk mintegy 560 ezer volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Az üres ingatlanok csaknem fele ötezer lakosnál kisebb népességű településeken található, ahol a lakáspiaci kereslet hiánya a hasznosítás legfőbb akadálya - mondta Székely Gáborné, a KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője.

Parlagfű elleni védekezésre idén 46,1 millió forintot fordít a kormány a költségvetésből - ez derül ki a földművelésügyi miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdéseire adott írásbeli válaszaiból. Fazekas Sándor hozzátette: külterületen 1362 hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelni, és több mint 76 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az ellenőrök. Belterületen 57 ezer négyzetméter parlagfűvel fertőzött területet találtak a szakemberek, és 3 millió forintra büntettek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×