eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Holnaptól már a Föld tartalékait fogyasztjuk

Ma van a túlfogyasztás napja, vagyis mostanra használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. Keddtől már a bolygó tartalékai fogynak -figyelmeztetett az InfoRádióban Zanin Éva.

„A túlfogyasztás napja azt jelenti, mindazzal, amit holnaptól az év végéig fogyasztunk, már a bolygó tartalékait éljük föl, ugyanis a mai napig felhasználtuk mindazokat az erőforrásokat, amiket a Föld képes megújítani” - hívta fel a figyelmet Zanin Éva.

A WWF Magyarország munkatársa hozzátette, a túlfogyasztás két fő dologból tevődik össze.

„A Föld által termelt javak, amelyeket biokapacitásnak nevezünk, ezzel áll szemben az emberiség környezeti hatása, amit ökológiai lábnyomnak hívunk. Egyiket sem lehet közvetlenül mérni, de különböző vizsgálatokkal meg lehet becsülni” - mondta Zanin Éva.

Hozzátette, látszik, hogy a hetvenes évek óta tolódik az egyensúly az ökológiai lábnyom felé.

„Sokkal nagyobb mértékben fogyasztunk, mint amennyit meg tudunk termelni” - hangsúlyozta Zanin Éva.

Az egyes országok területeire bontottan a WWF Magyarország munkatársa elmondta: a magyarok is többet fogyasztanak, mint amennyit képesek megtermelni.

„1,3 Magyarországnyi területet fogyasztunk a meglévő 1 helyett. Ha mindenki úgy élne, ahogy a magyarok, akkor 1,7-nyi Földre lenne szükségünk, mert ennyi a mi fogyasztásunk Földre osztott mértéke” - emelte ki Zanin Éva.

A WWF szerint mindannyian – az egyének, a vállalatok és a kormányzati szereplők – hozzájárulhatunk a túlfogyasztás csökkentéséhez, hogy ez az időszak ne rövidüljön ilyen gyorsan – hangsúlyozta a szervezet munkatársa.

„Egyénenként a tudatos fogyasztói magatartás és tanúsítványokkal ellátott termékek vásárlása, a vállalatok tekintsék át a működésüket és tegyék azt fenntarthatóvá és környezetbarátabbá. A kormányzati szereplőknek is olyan döntéshozói elszántságot kell demonstrálniuk, amely eredményeképpen megvalósítható a párizsi klímaegyezményben foglalt cél” - emelte ki Zanin Éva.

Ezt kétszáz ország írt alá tavaly decemberben és azt tartalmazza, hogy a szénlábnyomot 2050-re fokozatosan a nullához közelítsük – fűzte hozzá a WWF Magyarország munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×