eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Érkeznek az értesítők az októberi kvóta-referendumról szóló népszavazáshoz - a nap hírei

Összeöntötték jelképesen a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búzát a Pécs melletti Orfűn. Macedóniában már 20 halálos áldozata van az ítéletidőnek.

Hétfőtől kézbesíti az októberi népszavazásról szóló több mint 8 millió értesítőt a posta. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, valamint közli a szavazás helyét és idejét. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 2-ai népszavazásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

A magyarság összefogásának fontosságát hangsúlyozták a résztvevők a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búza jelképes összeöntésekor a Pécs melletti Orfűn. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke az InfoRádiónak elmondta: az összesen 450 tonna felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászoruló gyerekekhez Magyarországon és a határon túli, magyar lakta településeken. Kis Miklós Zsolt hozzátette: az elmúlt időszakban a búza gyűjtéséhez igazodva megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeztek a határon túlról is érkeztek felajánlások. A Központi Kenyérünnep Pécsen lesz. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között.

A szakképzett munkaerő hiányára hívta fel a figyelmet az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke. Németh László szerint a szakemberhiány elsősorban a fém- és építőiparra jellemző, de érinti az egész kisipart. A szakmai vezető úgy látja, hogy a szakemberhiány egyes településeken már a szolgáltatások ellátását is veszélyezteti, illetve akadályozhatja a pályázatokon való indulást is, mert a kiírások általában foglalkoztatásbővítést írnak elő.

Több parkot alakítana ki a fővárosban az LMP. Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője a ReggelInfonak elmondta: az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy nagy léptékű zöldterület-fejlesztést kell végrehajtani a fővárosban. Az ellenzéki párt álláspontja szerint a beruházások az egészségesebb mellett értékesebb környezetet is teremtenek. Az LMP szakemberei első körben a IV. kerületben vizsgálták meg a parkok kialakításának lehetőségeit.

Németországban a megkérdezettek többsége felmondaná az unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást. A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített kutatás alapján a németek 52 százaléka felmondaná az egyezséget, és 69 százalék úgy véli, az uniónak le kell állítania Törökország pénzügyi támogatását és inkább Görögországot kellene segítenie. A németek 66 százaléka a török uniós csatlakozási tárgyalásokat is felfüggesztené.

Tovább csökkent a Franciaországba látogató külföldi turisták száma júliusban a terrortámadások miatt. Matthias Fekl turisztikai miniszter egy lapinterjúban arról számolt be: elsősorban az amerikai, ázsiai és a Perzsa-öböl országaiból érkező turisták száma esett vissza. Hozzátette: az európai turisták látogatási kedve azonban nem mérséklődött, ők teszik ki az országba érkező külföldiek 80 százalékát.

Belgiumban bozótvágó késsel felfegyverkezett embert vettek őrizetbe a rendőrök Liége városában, senki nem sérült meg. Egy nappal korábban hasonló eszközzel sebesített meg két rendőrnőt egy férfi Charleroi város rendőrsége előtt. A tájékoztatás szerint a Liége-ben őrizetbe vett török származású, illegálisan Belgiumban tartózkodó fiatalember ismert a rendőrség előtt, bár eljárás még nem folyt ellene. Közben a legújabb információk szerint kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt a szombati charleroi-i támadó is, de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe az algériai származású férfit.

Thaiföldön a népszavazás előzetes eredményei szerint az állampolgárok többsége támogatta az új alkotmányt. Az alaptörvény lehetővé tenné a katonai tanács beavatkozását a politikai életbe a parlamenti választások után is. Emellett a választópolgárok 58 százaléka arra is igent mondott, hogy a jövőben egy kinevezett szenátus döntsön a miniszterelnök személyéről. Az 50 millió thaiföldi választópolgár mindössze 55 százaléka járult az urnákhoz.

Macedóniában már 20 halálos áldozata van az ítéletidőnek. A nagy mennyiségű csapadék miatt a fővárosban autók kerültek víz alá, a Szkopjét elkerülő körút súlyosan megrongálódott, és a vihar különösen a külvárosi részeket érintette. A macedón meteorológiai intézet jelentése szerint Szkopjében az elmúlt 24 órában egy négyzetméterre 93 liter víz esett.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×