INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

kontrát károly

bevándorlás

terrorizmus

Kontrát Károly: összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között

InfoRádió / MTI

Világosan kimondható, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kontrát Károly kifejtette: az Európát sújtó illegális bevándorlásnak számos súlyos következménye van, ezek egészségügyi, szociális, kulturális, gazdasági természetűek, de ennél súlyosabb, hogy állandósult Európában a terrorveszély. Hozzátette: mióta megkezdődött a tömeges illegális bevándorlás, több mint 300 ember halt meg Európában terrortámadások következtében, a támadásokat pedig bevándorlók vagy "bevándorló hátterű" terroristák követték el.

Mint mondta, a támadásokat minden esetben az európai kultúra, a keresztény Európa és az európai életmód ellen követték el, és ilyen támadások bárhol bármikor előfordulhatnak.

Arról is beszélt, hogy a különböző szolgálatok, az Interpol, valamint a NATO információi szerint több száz terrorista lehet Európában.

Ismertette: az európai kormányok és parlamentek különböző intézkedéseket tesznek a terrorveszély csökkentése érdekében. A magyar kormány először terrorellenes akciótervet fogadott el, majd a parlament megszavazta a terrorizmusellenes törvénycsomagot, amelynek eredményeképpen létrejött a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ. Módosították a büntető törvénykönyvet, a rendőrségi törvényt és az alaptörvényt, továbbá a kormány több alkalommal is döntött a terrorellenes tevékenységet folytató szervek többletforrásairól.

Leszögezte: a terrorveszélyt csökkenteni kell, ami úgy lehetséges, ha megállítják az illegális bevándorlást. Úgy vélte, az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikája nem ezt követi, holott az államtitkár szerint amíg az Európai Unió határait nem védik meg, a terrorfenyegetés fennáll. Szerinte az uniónak ezért is kellene változtatnia álláspontján.

Fontosnak nevezte, hogy az október 2-i népszavazáson a magyar állampolgárok véleményt mondhatnak a brüsszeli bevándorláspolitikáról és nemet mondhatnak a kényszerbetelepítésre.

Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország betartja a schengeni határellenőrzést és a genfi egyezményt is, lehetőséget biztosítva az ország területére történő legális bejutásra és a menekültügyi kérelem benyújtására. Magyarország erején felül vállal részt a menedékkérők ellátásában, megállítja, regisztrálja a menekülteket - tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár Magyarország terrorfenyegetettségéről azt mondta: az továbbra is közepes szintű. Hozzátette: a terrorellenes koordinációs bizottság folyamatosan elemzi a körülményeket, legutóbb két nappal ezelőtt ülésezett a testület, és ha indokolt, javaslatot tesznek a szükséges döntések meghozatalára.

Hangsúlyozta: a magyar szolgálatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek. Kitért az augusztus 20-i állami ünnepre is, ezzel összefüggésben azt emelte ki, hogy az operatív törzs figyelemmel fogja kísérni az ünnep minden momentumát, és elsődleges szempontjuk az emberek biztonsága.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018