eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ilyen lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje

A következő hetekben vagy hónapokban az MSZP-nek a "változást akarók" pártjává kell válnia, szélesítenie kell a támogatói és szimpatizánsi rétegét, valamint meg kell szerveznie a pártcsaládok közötti együttműködést - mondta Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke csütörtökön Békéscsabán.

A pártelnök megyejáró körútja Békés megyei állomásán kifejtette: az MSZP a jövőben kritikusabb lesz, ugyanis sokan ennek hiánya miatt fordultak el a párttól. Épp ezért Tóth Bertalan frakcióvezetőt és Harangozó Tamást a "kormánypárti mutyik következetes feldolgozására" kérte fel.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte, tapasztalataik szerint 700-800 ezer választó tartott ki a párt mellett, és nagyjából ugyanennyien pártoltak el tőlük, ám ez a csoport nem lett más párt támogatója. A legfontosabb feladatnak a meglévő szimpatizánsok párthoz kötését, illetve új támogatók gyűjtését nevezte.

Hozzátette: mivel úgy tapasztalják, hogy a parlamenti munka 80 százaléka nem a kormányzásról, hanem a "mutyik legalizálásáról" szól, a párt kivonul ebből, helyette a maradék 20 százalékra koncentrál, és hetente önálló indítványokat nyújt be. Példaként említette, hogy kezdeményezik a sztrájkjog Munka törvénykönyvébe történő visszaemelését, vagy azt, hogy az alapfokú oktatási intézmények kerüljenek vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek vállalják működtetésüket.

Molnár Gyula elmondta: a megyejárás fő feladata az is, hogy azonnal meg tudják kezdeni a felkészülést a 2018-as választásra, amiben elengedhetetlennek tartja, hogy a demokratikus ellenzék mind a 106 választókerületben csak egy jelöltet indítson a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

E folyamatban az MSZP október végére, november elejére kijelöli saját jelöltjét, és azt kéri a baloldali ellenzéktől, hogy ugyanígy járjon el.

Ahol több jelölt van, 2017 nyaráig egy előválasztás formájában ki kell választani, ki vegye fel a versenyt a kormánypárti jelölttel - fejtette ki.

Hadházy Ákos, az LMP társelnökének az Ökopolisz Nyári Akadémián az előválasztás elutasítására vonatkozó kijelentésére reagálva Molnár Gyula úgy fogalmazott: ha valaki kimarad ebből, "akkor Orbán Viktort támogatja".

A miniszterelnök-jelöltet 2017 nyarán tervezik megnevezni. Az MTI kérdésére válaszolva a pártelnök elmondta: bár ismeri Botka Lászlónak a jelöltséget elutasító minapi nyilatkozatát, ha pártpolitikusban gondolkozik, az egyedüli lehetséges jelöltnek a szegedi polgármestert tartja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nem Orbán Viktor 2.0-t kell megtalálnunk", ezért nem biztos abban, hogy egy "kemény pártpolitikust" kell jelölni, szavai szerint sokkal inkább egy kívülről jövő, hiteles személyre van szükség.

A kormányfőjelölt személyét az "együttműködés legerősebb pártjának" kell megneveznie, és ez az MSZP - húzta alá.

Az október 2-ai népszavazásról szólva Molnár Gyula megismételte korábbi álláspontját, miszerint az MSZP nem használja a bojkott szót, de arra buzdítja híveit, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson. Hozzátette: a szavazatszámláló bizottságokban ennek ellenére részt vesznek, és szeptembertől kampányolni is fognak. Fő üzenetük az lesz, hogy "Orbán Viktor most kezdi elveszíteni ideológiai kétharmadát".

Mint mondta, véleménye szerint mivel a népszavazásnak jogi következménye nincs, ezért az a háttérben valami másról, a Brexit után Magyarország esetleges EU-ból való kilépésének előkészítéséről szól.

Az MSZP pedig EU-párti - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×