eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kérdés, hogy szavazhatnak-e levélben a külföldön dolgozó magyarok

Elképzelhető a Magyar Választási Iroda kezdeményezésére technikai jellegű változtatás az október 2-i népszavazás idejére, hogy a magyar lakcímmel rendelkező, de a szavazás idején külföldön tartózkodó magyar állampolgárok levélben is szavazhassanak - mondta az InfoRádiónak Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. A Nemzeti Választási Iroda általános elnökhelyettese szerint azonban az nem technikai jellegű kérdése, hogy ki hogy szavazhat.

„Akinek Magyarországon lakóhelye van, és külföldön tartózkodik, a lehetősége megvan arra, hogy a választási rendszerben szavazzon. De nem levélszavazással, mivel rájuk más szabályok vonatkoznak, mint akiknek egyáltalán nincsen magyarországi lakóhelyük. Akiknek nincs magyarországi lakóhelyük, levélszavazással szavazhatnak, új regisztrációt nem kell kérniük – ha egyszer már regisztráltak voltak – és lehetőségük van arra, hogy szeptember 17-ig a továbbiakban is regisztráljanak, és ennek megfelelően részt vegyenek a választáson. Ez a jelenlegi szabályozás” - emlékeztetett Tuzson Bence.

„Ez a szabályozás alapvetően a választásokra épül. A választásokon indokolt is a különbségtétel, hiszen az, aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik, máshogy szavazhat, mint aki nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel. Aki ugyanis magyarországi lakóhellyel rendelkezik, az egyéni országgyűlési képviselőkre is szavazhat, míg ez nem áll rendelkezésre azok számára, akik külföldön laknak és nincs magyarországi lakcímük” - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Hozzátette: „Ez a mostani eset más, hiszen most az egész ország számít egy egységnek, és ennek megfelelően szavazhatnak a választópolgárok, így ez a különbségtétel itt nem nagyon érzékelhető.”

Tuzson Bence elmondta: „nincs alapvetően szándék arra, hogy magát a választói jogot megváltoztassuk a következő időszakban, de ha ezzel a parlamenti pártok is egyetértenek, bizonyos technikai módosítások történhetnek. Ebben egyébként nincs még döntés.”

„Ilyen típusú technikai módosításokra sor kerülhet, amennyiben a Választási Iroda ezeket a változtatásokat kezdeményezi” 

- fogalmazott Tuzson Bence.

Hangsúlyozta: „A választói joghoz semmiképpen sem szeretnénk hozzányúlni, csak technikai jellegű módosításokra kerülhet sor. Ezért ennek nem politikai kezdeményezésnek kell lennie, hanem azoknak a kezdeményezésének, akik kifejezetten ezen a témán dolgoznak.”

„Hiszen mégiscsak az a fontos, hogy azok a választópolgárok, akik részt kívánnak venni egy ilyen fontos kérdés meghatározásában – ami tényleg nem egy-két évre, hanem ötven-száz-kétszáz évre is meghatározhatja magyarok sorsát –, hogy kikkel éljünk Magyarországon, azok tudjanak szavazni, és ezt a lehető legegyszerűbben tehessék meg” - indokolta a politikus.

„De ennek nem politikai kérdésnek kell lennie, hanem egy technikai jellegű kezdeményezésnek. És a technikai jellegű kezdeményezést kell végigvinni  az Országgyűlésen” - hangsúlyozta az államtitkár.

„A Nemzeti Választási Iroda nem tudja kezdeményezni a levélben való szavazást minden, a népszavazás idején külföldön tartózkodó magyar állampolgár részére. Az ugyanis nem technikai jellegű változtatás kérdése, hogy ki hogy szavazzon”

- reagált Tuzson Bence felvetésére az InfoRádiónak Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda általános elnökhelyettese.

Gáva Krisztián kiemelte: „Ez egy mindenki számára ismert és vitatott jogszabályi rendelkezés volt, amelyet mind az Alkotmánybíróságnál, mind az Emberi Jogok Európai Bíróságánál támadtak. Az említett testületek azt állapították meg, hogy indokolt volt a különbségtétel és a különböző technikák alkalmazása a szavazásuk alkalmazása során.”

„Ezért alapvetően jogi kérdés, hogy ezt milyen formában szabályozza a jogalkotó. Ilyen rövid idővel a népszavazás előtt – azt gondolom, hogy – mi olyan módosításokat tudnánk csak tenni, amely olyan komoly probléma lenne, ami veszélyeztethetné a népszavazás lebonyolítását” - vélekedett a Nemzeti Választási Iroda általános elnökhelyettese.

„Ez nem egy egyszerű technikai módosítás, hanem mindenképpen többpárti egyetértésre lenne hozzá szükség, hiszen ez egy kétharmados törvény módosítását igényli minimálisan” - indokolta Gáva Krisztián.

"Amennyiben a Nemzeti Választási Iroda javaslatot tesz a választási eljárásról szóló törvény technikai jellegű módosítására, úgy azt a kormány megfontolja. Eddig nem érkezett ilyen technikai jellegű módosításról szóló javaslat a Nemzeti Választási Irodától. A kormánynak nincs szándékában módosítani a törvényt" - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte: a Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy a levélben szavazás csak végső eszközként engedhető meg, akkor, ha más megoldás nincs. A külföldön lévő magyarok esetében ha valakinek az állandó lakóhelye is külföldön van, akkor szavazhat levélben, ha viszont az állandó lakóhelye magyarországi, akkor csak külképviseleten voksolhat.

A kormány a választási törvénnyel megnehezíti a mai magyar viszonyok elől külföldre távozott magyar állampolgárok szavazási lehetőségeit - mondta a Magyar Szocialista Párt alelnöke. Ujhelyi István ismét arra kérte a párt szimpatizánsait, hogy ne voksoljanak az október 2-i népszavazáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×