eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ne hájpoljuk túl a tábort a gyereknek!

Ne hájpoljuk túl a tábort a gyereknek!

Érdemes őszintén beszélgetni a gyerekekkel a táborozásról. Az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermek-szakpszichológus szerint nem jó módszer, ha hiper-szuper csodaként festjük le az előtte álló hetet, célszerű vázolni az ismerkedéssel kapcsolatos esetleges nehézségeket és eloszlatni a gyermek aggodalmait.

„Fontos, hogyan választjuk meg a táborvezető szakembert, tájékozódjunk!” - ajánlotta a klinikai gyermek-szakpszichológus.

Németh Erika hozzátette: „lényeges az is, hogyan mondjuk meg a gyereknek. Ha úgy adjuk el, hogy szuper dolog lesz, mindenképpen jól érzi magát, mennyi új barátja lesz – borzasztó nagy vetítőtáblát teszünk elé, holott ez mégiscsak új helyzet, inkább mondjuk el, hogy normális, ha izgul, és miért gondoljuk, hogy jó lesz neki, és mi okozhat benne nehézséget."

A szakember kiemelte, abban kell segíteni a gyereknek, hogy feldolgozhassa a nap folyamán kialakuló érzéseit. Ha például egy nap nagyon unalmas volt, nem tetszett neki, amit csináltak, akkor sajnálkozzunk.

Németh Erika hozzátette: „mondjuk el, hogy most ezt a tábort próbálja ki, ha nem tetszik, jövőre másikat lehet keresni. Inkább ilyenfajta beszélgetések a jók, mint a hiper-szuperre festés, mert semmi nem szuper és ez többet segít a gyereknek is”

A szülővel való kapcsolattartásról a klinikai gyermek-szakpszichológus azt mondta, gyerekfüggő, mi a jó megoldás, kinek, mi tesz jót.

„Van olyan, akinek elég a lehetőség, hogy ott van a mobiltelefon, amin felhívhatja anyát, ha kell. Valaki meg állandóan hívogatná, sms-ezne vele. Aki készen van rá, esténként felhívhatja, de az sem baj, ha egy hétig alig beszélnek. Régen, amikor még nem volt mobiltelefon, a táborokban volt lehetőség esténként felhívni a szülőket” - mondta Németh Erika.

A szakember hangsúlyozta, azért az jó, ha megvan a lehetőség, akár úgy, hogy a gyerek visz mobiltelefont, de akkor felmerül az a kérdés, tud-e rá megfelelően vigyázni, vagy a táborvezető telefonján keresztül.

„A gyereknek biztonságot tud adni, ha tudja, hogy ha szeretné, ha nagyon hiányzik anya, akkor felhívhatja, ilyenkor már sokszor nem is kell hogy éljenek is vele” - fűzte hozzá Németh Erika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×