eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen a jó napszemüveg?

A legfontosabb egy napszemüveg vásárlásakor, hogy az UV-védelem teljeskörű és ellenőrizhető legyen - véli az InfoRádió által megkérdezett szemészorvos. Nem muszáj optikában vásárolnunk, de érdemes zárt fazonú szemüveget választani, amely oldalról sem engedi be a káros sugárzást. A dioptriás szemüvegek többsége már eleve tartalmaz UV-szűrőt, akkor is, ha nem fényre sötétedő a lencséje.

A nap fénye tartalmaz látható sugarakat és olyanokat is, amelyek nem láthatóak. Ezek közül az egyik az infravörös, ami a melegét adja, a másik pedig az ultraibolya-sugárzás, amely 400 és 290 nanométer hullámhosszúságú fénysugarakat tartalmaz. Ez a szem különböző rétegeiben nyelődik el, és ennek megfelelően okozhat problémákat” - mondta el a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa.

Resch Miklós felhívta a figyelmet, hogy UV-sugárzás nemcsak melegben, erős napfényben, hanem minden évszakban van a napfényben, ugyan különböző mértékben. Hozzátette, ez rövid távon a szem felszínén okozhat gyulladást, olyasmi érzést, mint amikor a bőrünk leég. Ez ellen mindenképpen kell védekezni, veszélyesebbek azonban az olyan, elhúzódó hatások, amelyek a szem mélyebb rétegeiben, a lencsében és a látóhártyában keletkeznek, de évekkel, évtizedekkel később, viszont halmozottan jelentkezhetnek – jelezte Resch Miklós.

„Napszemüveget megbízható helyen vásároljunk!” - hangsúlyozta a szemész. Mint elmondta, az ilyen üzlet, akár optika a beszerzéskor kötelezően kéri az UV-védelem igazolását. A legtöbb szemüvegen van jelzés, sokszor matrica, hogy UV-A, UV-B vagy UV-C sugarak ellen nyújt védelmet. Legjobb az olyan szemüveg, ami a lehető legnagyobb hullámhossz-tartományban kiszűri az összes UV-fényt, és jól zár, tehát a beszűrődő fénysugarakat is viszonylag jól kizárja – sorolta Resch Miklós.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa kiemelte: „nem muszáj, hogy speciális optikában venni, bár nyilván ott tudnak leginkább segíteni a szakemberek, de olyan, nagyobb helyeken, ahol biztosan kontrollált formában történik a beszerzése, nyugodtan lehet napszemüveget vásárolni. Utcán, ismeretlen forrásból nem ellenőrizhető, egy matrica ráragasztása nem jelenti azt, hogy valóban tartalmazza is az UV-szűrést, ha megbízható helyen vásároljuk, visszakereshető.”

A dioptriás lencsék összes típusa rendelkezik UV-védelemmel, ezek akkor is működnek, ha nem sötétített üvegről, hanem simáról van szó. Jól tud működni a rápattintható napszűrő is, ami optikákban kapható – tette hozzá Resch Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×