eur:
380
usd:
352.64
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós

Gyermekek Háza: Értékként kezeljük a különbözőséget

25 éves a pesthidegkúti Gyermekek Háza, amely a differenciált és integrált oktatás újfajta módszertanával mára nemzetközileg is elismert oktatási intézmény lett. Az évfordulóhoz kapcsolódóan egész napos konferenciát tartottak több mint 300 pedagógus és oktatási szakember részvételével a Klebelsberg Kultúrkúriában. Lányi Marietta, a Gyermekek Háza pedagógiai vezetője nyilatkozott az InfoRádiónak. További részletek Katedra című oktatási magazinunkban.

„A Gyermekek Háza egy világító ablakú mézeskalácsos vízióval indult 25 éve, a lovaspuszta közepén. Az volt a koncepciónk, hogy legyen az iskola olyan hely, ahol minden gyerek melegséget, világosságot, elfogadást talál. A koncepció lényege, hogy mi igazodunk a gyerekek sokféleségéhez, és nem azt várjuk el, hogy ők igazodjanak a tanár egyszínűségéhez. Mi azt mondtuk, hogy mi igazodunk a gyerekek eltérő lehetőségeihez” - mondta Lányi Marietta, a Gyermekek Háza pedagógiai vezetője.

Hozzátette: abban a pillanatban, amikor ezt megtették, hihetetlen változás állt be az osztálytermi környezetben.

„A gyerekeink társak lettek a tanulási folyamatban a tanórákon. Hihetetlenül fejlődött az autonómiájuk, az empátiájuk, a döntésképességük. Semmi ördöngösség nincs benne, egyszerűen kezeljük azt, hogy sokfélék. Értékként kezeljük a különbözőséget. Ez teszi lehetővé, hogy integráltan együtt neveljünk sérült gyerekeket ép társaikkal. Minden osztályunkban tanul 2-3-4 sérült kisgyerek és nagyon erős a programunk tehetséggondozó vonala is, mert a differenciált nevelés és tanulási környezet erre ragyogó alkalmat teremt” - fogalmazott a pedagógiai vezető.

Lányi Marietta elmondta, hogy a napirend is más, mint a hagyományos iskolákban, más közegben és más hangulatban indul a nap a gyerekek és a pedagógusok számára is.

„Nagyon-nagyon fontos, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezzük magunkat az iskolában. A reggeli érkezés meghatározó. Éltünk egy törvény adta lehetőséggel, egész napos iskolaként határoztuk meg a programunkat. Az egész napos iskola sok félreértésre ad okot, sokan keverik azzal, hogy délután 4-ig bent kell tartózkodnia a gyereknek az iskolában. Szeretném tisztázni, hogy az egész napos iskola az a forma, amikor a tanórákat és a szabadidőt egész napra egyenletesen szét lehet húzni, el lehet osztani. Ami azt jelenti, hogy a Gyermekek Házában 8-tól 9-ig nem magyar, matek vagy történelemóra van, hanem szabadidősáv. A lényeg az, hogy szabadabban gazdálkodunk az idővel” - hangsúlyozta Lányi Marietta, a Gyermekek Háza pedagógiai vezetője az InfoRádiónak adott interjúban.

Mit kell tudnunk a Gyermekek Házáról?

A Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program az 1991-92-es tanév óta működik. Létrejöttében a tanítók gyakorlati tapasztalatai mellett jelentős szerepet játszott a századelejei reformpedagógiai irányzatok megjelenése Magyarországon. A Gyermekek Háza program kidolgozói és tanítói ezen irányzatok lényeges elemeit abból a szempontból vizsgálták, melyek azok, amelyek optimálisan átültethetők a magyar pedagógiai gyakorlat talajára.

A Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium részeként, mint önálló pedagógiai program működik. Az együttműködés feltételeit a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, és a Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program pedagógiai vezetője kölcsönös megállapodásban rögzítették.

A Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program pedagógiai és szervezeti kérdéseit illetően teljes önállóságot élvez.

A Gyermekek Háza nyolc évfolyamos program, évfolyamonként egy-egy osztályt működtet, saját pedagógiai programja, helyi tanterve alapján.

A Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program helyi tantervét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2013. január 17-én jóváhagyásra benyújtotta az oktatásért felelős miniszterhez. A 21138-1/2013/KOIR iktatószámú határozat jóváhagyta a Gyermekek Háza kerettantervét, alkalmazására megadta az engedélyt, így a program továbbra is saját fejlesztésű, alternatív tanterve alapján végzi nevelő, oktató munkáját. (forrás: http://www.gyermekekhaza.hu)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×