eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hosszú távú célnak tartja a 25 százalékos áfát Varga Mihály - a nap hírei

Módosítaná a nemzeti bankról szóló törvényt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. 57 éves korában elhunyt Prince, amerikai énekes.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a 25 százalékos áfa a hosszú távú cél. Varga Mihály a Figyelőnek adott interjúban kijelentette: magas a 27 százalékos általános forgalmi adó, annak csökkentésére azonban nincs szabad forrás a jövő évi költségvetésben. Hozzátette: az idei és a jövő évi gazdasági teljesítményen múlik, hogy mekkora lépést lehet tenni az egyszámjegyű személyi jövedelemadó irányába.

Módosított a földvásárlási hitelprogram törlesztési feltételein a Magyar Fejlesztési Bank. Lehetőség nyílik arra, hogy a hitelfelvevők a mezőgazdasági termelés éves ciklusához igazíthassák a törlesztés gyakoriságát és időpontját. A módosításra azért van szükség, mert a mezőgazdasági termelés éves ciklusai eltérőek az egyes ágazatokban, a gazdák pedig különböző időszakban jutnak bevételhez. A kamattörlesztés változatlanul naptári negyedévenként esedékes.

Módosítaná a nemzeti bankról szóló törvényt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A javaslat szerint a jövőben csak a jegybank által alapított gazdasági társaságok olyan adatait védheti titkosság, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét. A módosítás értelmében a jegybanki alapítványok adatkiadásának korlátozása kikerülhet a jogszabályból, az alapítványokat az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.

Január és március között 125,8 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, amely a legalacsonyabb az elmúlt másfél évtizedben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A most közölt végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal. Egy évvel korábban, 2015 első negyedévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje 536,7 milliárd forintot tett ki.

Korlátozó záradékot adott Magyarországnak az Eximbank besorolása miatt az unió statisztikai hivatala - írta a Portfolio gazdasági portál. Az Eurostat indoklása szerint az Eximbankot az államháztartáson belül kellene elszámolni, amely az államadósság emelkedésével jár. A magyar kormány azonban ezt vitatja. A Nemzetgazdasági Minisztérium, a jegybank és a KSH szerint az Eximbank tényleges pénzügyi közvetítést végez, forrásait a piacról szerzi és helyezi ki azokat, átsorolására nincs lehetőség.

Mintegy 750 millió euró értékben bocsát ki kötvényt jövő héten a Mol Nyrt. A társaság közlése szerint a kötvények árazása lezárult. Eredetileg 500 millió eurót célzott meg az olajipari konszern, de a többszörös túljegyzés miatt meg kellett emelni kibocsátás összegét. Az új kibocsátás az olajcég kötvénykötelezettségeinek refinanszírozására szolgál.

A Magyar Államkincstár elnöke szerint több előnnyel is járna az önkormányzatok számára, ha számláikat a szervezet vezetné. Dancsó József az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy már jelenleg is több helyhatóság számláját vezeti a kincstár. Előnyként említette, hogy így nem tűnnének el a pénzek, mint például a tavalyi brókerbotrányok idején.

Az ombudsmanhoz fordult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, mert álláspontja szerint az egészségügyre fordított közkiadásokból nem lehet biztosítani a testi és lelki egészséghez való alapjogot. Dénes Tamás szervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: jelenleg 300 ezer embernek nincs megfelelő szintű alapellátása és ez jelentősen növelheti a korai elhalálozást. Hozzátette: továbbra sem látja azt a stratégiát és forrást amely ezt megváltoztatná.

Novemberben csaknem egyszerre kezdődhet a 3-as metróvonal rekonstrukciós munkálata Budapesten az északi és a déli szakaszon - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A metróvonal forgalomba helyezésének határideje 2019. június vége. A képviselők szerdán a csillaghegyi öblözet teljes árvízvédelmének költségeiről is határozhatnak, a beruházásra 13 milliárd forintot lehetne felhasználni.

Újra indul a Jobbik-alelnökségért Novák Előd, és kéri Vona Gábor pártelnököt, gondolja meg magát és biztosítsa a versenyt. Az ellenzéki politikus azután beszélt erről, hogy Vona Gábor a párt elnöke vétóval kíván élni az ő, továbbá Apáti István és Szávay István alelnöki pozíciójával szemben a nyári tisztújításon.

Megnyílt a 23. budapesti könyvfesztivál. A rendezvény díszvendége Jostein Gaarder norvég író, a díszvendég ország Szlovákia. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: Szlovákia díszvendégsége esélyt jelent a magyarok és a szlovákok számára, hogy jobban értsék egymást.

Meghalt Prince, az amerikai énekest 57 éves korában érte a halál, holttestét minneapolisi otthonában találták meg - erősítette meg a hírt a világhírű előadó sajtósa. A TMZ múlt héten jelentette, hogy Prince rövid időre kórházba került, miután a magángépe kényszerleszállást hajtott végre. Az értesülések szerint az énekes hetek óta súlyosan influenzás volt.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×