eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több mint 25 ezer pedagógus szüntette be a munkát

Egész napos, országos munkabeszüntetést hirdetett szerdára a pedagógusok sztrájkbizottsága, amelynek délutáni adatai szerint több mint 25 ezer pedagógus és technikai dolgozó nem vette fel a munkát. Az oktatási államtitkárság a munkabeszüntetést úgy értékelte, hogy a pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak, szerdán ötből négyen a munkát választották.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerdára, reggel 8 órától hirdette meg az egész napos munkabeszüntetést, és azt kérték, hogy délben öt percre "álljon le az élet". A sztrájkot azért hirdették, hogy nyomatékosítsák 25 pontban megfogalmazott követeléseit, egyebek mellett az intézményfenntartó átszervezését, a tanárok óraszámának csökkentését. A sztrájkmegállapodás alapján minden iskolában biztosították a felügyeletet és az ellátást a gyermekeknek.

Galló Istvánné, a sztrájkbizottságban résztvevő Pedagógusok Szakszervezetének elnöke délután az MTI-vel azt közölte, hogy a munkabeszüntetésben a legfrissebb adatok szerint 25 211-en vettek részt közel 1200 intézményben.

Az érdekvédő előzőleg sajtótájékoztatóján sikeresnek nevezte a sztrájkot, amelynek eredményessége ugyanakkor a tárgyalásokon derül ki, amelyek várhatóan a jövő héten folytatódnak. Jelezte: egyelőre további akciót nem szerveznek, az egyeztetésekre kívánnak koncentrálni.

Az oktatási államtitkárság úgy értékelt: a pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak, szerdán ötből négyen a munkát választották. Közleményükben kiemelték: a kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd, a közös munka, és nem a sztrájk szolgálja. A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére sem voltak hajlandóak részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek; számos ügyben rövid idő alatt eredményt ért el. A minisztérium továbbra is várja az érintetteket, ugyanis akiknek szakmai - és nem politikai - céljaik vannak, azok részt vesznek a kerekasztalon - írták.

Kitértek arra is, hogy mindenkinek joga van sztrájkolni, de senkinek sincs joga ellehetetleníteni a gyerekek életét, fejetlenséget okozni az iskolákban.

A nap folyamán több szakmai és civil szervezet is tartott szolidaritási demonstrációt vagy akciót. A Dunaferrnél öt percre leállt a munka, a bírák sok helyütt fekete talárt viseltek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szolidaritási találkozót tartott a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szociális ágazati sztrájkbizottság követeléseit támogatóknak szerdán a főváros V. kerületében az Eötvös téren.

Földiák András, a SZEF elnöke köszöntőjében azt mondta: "szakmai felkelés" kezdődött szerdán, és a sztrájkbizottságok követelései mellett a sztrájk arról is szól, hogy a kormányzat "nem veszi érdemben komolyan" a szakmai szempontokat, "megkérdezés és egyeztetés" nélkül alakít át hatalmas ágazatokat. Nagy Viktória, a SZEF ifjúsági tagozatának vezetője felolvasta a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szociális ágazati sztrájkbizottság követeléseit, majd a húsz-harminc résztvevő öt percig némán állt Eötvös József néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter szobránál, amely köré a demonstráció jelképeként kék szalagot kötöttek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) forgalomlassító autós demonstrációval csatlakozott a pedagógussztrájkhoz szerda reggel.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet tett közzé a sztrájkot támogatandó, s ebben azt írták, nem látják garantálva, hogy a jelenlegi tárgyalások révén megoldódnak majd az oktatás problémái. Szóvá tették, hogy a köznevelési kerekasztalnál és a munkacsoportokban nagyon lassan haladnak a tárgyalások, s a pedagógus foglalkoztatási munkacsoport az egyik sarkalatos kérdésről, a tanárok kötelező tanítási óráinak számáról még egyáltalán nem tárgyalt.

Kocsis Máté, a főváros VIII. kerületének kormánypárti polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy nem vettek részt a szociális ágazatban meghirdetett egész napos munkabeszüntetésben a kerületi bölcsődék, miután közel 18 százalékos béremelési megállapodás született Józsefváros vezetése és a kerületi szakszervezet, valamint a bölcsődei vezetés között. A május elsejétől érvényes bérmegállapodás a kerület hét intézményében mintegy 150 dolgozót érint.

A parlamenti pártok közül a Fidesz közleményében azt írta: a pedagógusok többsége ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz, ezért csatlakozott csupán egyötödük a sztrájkhoz. Az MSZP politikusai, aktivistái a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokkal. A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be az országos sztrájkban részt vevő tanárok fenyegetését. A Magyar Liberális Párt szerint a pedagógussztrájk során több pedagógust is "erőszakkal fosztottak meg" a tiltakozás jogától. Az Együtt szerint a kormány időhúzásra játszik és "megpróbálja megvezetni" a tanárokat a pedagógussztrájk kezelésekor.

A zuglói képviselő-testület teljesíti a sztrájk egyik követelését, a bérpótlék megadását az oktatási intézmények 462 munkavállalója számára - közölte az önkormányzat az MTI-vel. Közleményükben Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő a Klik megszüntetését és a tanszabadság, a szabad tankönyvválasztás visszaadását követelte. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a kerület magasabb színvonalon tudná ellátni az oktatási feladatokat, ha végre visszakapná az intézményfenntartói jogot és az ehhez szükséges állami normatívát.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×