eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66119.15
2024. április 24. szerda György

Sztrájkoltak szerdán a pedagógusok - a nap hírei

Oktatás, egészségügy, közfoglalkoztatás, olcsóbb lesz a csirke, új üzemcsarnok a jászfényszarui ipari parkban.

Csaknem 1200 intézményben több mint 25 ezer pedagógus és technikai dolgozó vett részt az egész napos sztrájkban - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné sikeresnek nevezte a munkabeszüntetést. Hozzátette: a sztrájk eredményessége a kormánnyal folytatott tárgyalásokon derül ki, amelyek várhatóan a jövő héten folytatódnak.

További általános illetményemelés jár szeptember elsejétől 150 ezer pedagógusnak - mondta a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter hozzátette: az életpálya bevezetésének újabb lépése átlagosan 4 százalékos növekedést jelent. Emellett 2016-ban 15 ezer felsőoktatásban dolgozó oktatónak, kutatónak jár átlagosan 15 százalékos illetményemelés.

Nincs megállapodás az egészségügyi államtitkárság és az ágazati érdekképviseletek között az egészségügyben dolgozók bérfejlesztéséről. Az egyeztetések pénteken folytatódnak.

Új üzemcsarnokot épít a Thyssenkrupp a jászfényszarui ipari parkban. A zöldmezős beruházással 500 új munkahelyet teremt a német autóipari konszern - közölte az alapkőletétel után a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta: a kormány 10,6 milliárd forinttal támogatja a kormányműveket előállító gyár felépülését.

Ősszel csökkenthet a közfoglalkoztatottak száma - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egy győri gazdasági fórumon. Csepreghy Nándor hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja, hogy akik kikerülnek a rendszerből, gyorsan meg is találhassák helyüket a munkaerőpiacon.

Februárban a bruttó átlagkereset 5,9 százalékkal volt több mint egy évvel korábban. A nettó emelkedés 7 és fél százalékos. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 6,6 százalékkal nőttek. Az átlagos nettó átlagkereset 172 600 forintra becsülhető az év első két hónapjában.

A földművelésügyi tárca előzetes számításai szerint átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentéssel jár majd a baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfájának jövő évtől tervezett mérséklése. Fazekas Sándor tárcavezető szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az áfa-csökkentés.

A kenyér áfájának csökkentését kéri a Magyar Pékszövetség. Az érdekképviselet arra emlékeztet: jövőre mérséklődik a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója, a pékárué azonban nem. A szövetség álláspontja szerint az alacsonyabb áfa hozzájárulna a fogyasztás bővüléséhez, ezzel párhuzamosan a termelés is növekedne az ágazatban.

Tiltakozik a Nyugdíjasok Országos Szövetsége a jövőre tervezett nyugdíjemelések mértéke miatt. Az érdekképviselet szerint a rendszerváltás óta még nem volt ilyen alacsony az emelés mértéke. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban a Világgazdaságnak azt mondta: 2017-ben 0,9 százalékkal nő az idősek járandósága, a cél az, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket.

Eredetileg az Audinál született meg a dízelmotorok károsanyag-kibocsátási értékeit tesztelés közben manipuláló vezérlő szoftver. A Handelsblatt német lap úgy tudja: az ötlet 1999-ből származik. Az értesülést a Volkswagen és az Audi szóvivője sem erősítette meg. Azt viszont a dpa hírügynökségnek a konszern megerősítette, hogy a szoftver története az Audihoz kötődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×